Δυσφορία Ερντογάν για την παρουσία ξένων αξιωματούχων στη δίκη κατά των δύο δημοσιογράφων
<p>Τους κατηγορούν για αμεροληψία</p>
Η Τουρκία εξέφρασε τη «δυσφορία» της σε πολλές χώρες, διπλωμάτες των οποίων παρακολούθησαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη τη δίκη δύο δημοσιογράφων της αντιπολίτευσης, μια πρωτοβουλία που έχει ήδη επικριθεί έντονα από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έγινε σήμερα γνωστό από τουρκική διπλωματική πηγή.
«Το αίσθημα της δυσφορίας, που υπήρξε, εκφράσθηκε στις αποστολές των ενδιαφερόμενων χωρών, διπλωματικοί και προξενικοί αντιπρόσωποι των οποίων» παρακολούθησαν τη δίκη των Τζαν Ντουντάρ και Ερντέμ Γκιούλ, ενώ οι εν λόγω αντιπρόσωποι «προχώρησαν επίσης σε αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα με τρόπο που είναι αντίθετος στην αρχή της αμεροληψίας», διευκρίνισε η πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Αντιπρόσωποι πολλών χωρών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, παρακολούθησαν τη δίκη. Ο βρετανός πρόξενος Λι Τέρνερ ανέβασε στο Ίντερνετ πολλές φωτογραφίες που δείχνουν ξένους διπλωμάτες στο δικαστήριο, καθώς και μία «σέλφι» μ' έναν χαμογελαστό Τζαν Ντουντάρ. Τα μηνύματά του εστάλησαν με την ετικέτα #liberted'expressin.
Για την Τουρκία, η παρουσία αυτή και οι αναρτήσεις στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης συνιστούν «επέμβαση σε μια δικαστική διαδικασία» που βρίσκεται σε εξέλιξη, διευκρίνισε ακόμη αυτή η τουρκική πηγή.
Το Σάββατο ο Ερντογάν είχε ήδη εκφράσει την οργή του για την παρουσία αυτών των διπλωματών στη δίκη των δημοσιογράφων της εφημερίδας Cumhurriyet. Οι τελευταίοι κατηγορούνται για κατασκοπεία και κινδυνεύουν με ισόβια, σε μια υπόθεση η οποία θεωρείται τεστ για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία.
«Ποιοι είστε; Τι κάνετε εκεί;», δήλωσε οργισμένος ο πρόεδρος στη διάρκεια ομιλίας του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Εδώ δεν είναι η χώρα σας, εδώ είναι Τουρκία».Σήμερα καταφέρθηκε και πάλι εναντίον των διπλωματών αυτών στη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, υποστηρίζοντας πως «αλλού δραστηριότητες αυτού του είδους δεν θα γίνονταν ανεκτές και η υποδοχή των διπλωματών αυτών δεν θα συνεχιζόταν, ούτε για μια ημέρα».
Ο Ερντογάν καταφέρθηκε κυρίως εναντίον του γενικού προξένου της Βρετανίας, χωρίς να τον κατονομάσει: «Αν το πρόσωπο αυτό μπορεί να συνεχίζει τα καθήκοντά του στην Τουρκία, αυτό συμβαίνει χάρη στη φιλοξενία μας», τόνισε.
Επικριτικοί έναντι της τουρκικής εξουσίας, ο Τζαν Ντουντάρ, διευθυντής της εφημερίδας Cumhurriyet, και ο Ερντέμ Γκιούλ, διευθυντής του γραφείου της εφημερίδας στην Άγκυρα, δικάζονται επειδή τον Μάιο του 2014 είχαν κατηγορήσει από τις στήλες της εφημερίδας την κυβέρνηση της χώρας τους ότι παρέδιδε όπλα στους ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.
Το μακροσκελές δημοσίευμα, που περιλάμβανε φωτογραφίες καθώς και ένα βίντεο, είχε προκαλέσει την οργή του προέδρου Ερντογάν. «Αυτός που δημοσίευσε αυτή την πληροφορία θα πληρώσει βαρύ τίμημα, δεν θα τον αφήσω έτσι», είχε υποσχεθεί.