Στον απόηχο των εορτασμών του Πάσχα των Καθολικών, ξεκινά ουσιαστικά από αύριο ο προεκλογικός αγώνας στην Αυστρία για τις προεδρικές εκλογές της 24ης Απριλίου, κατά τις οποίες οι Αυστριακοί ψηφοφόροι θα κληθούν να εκλέξουν από έξι υποψήφιους, τον διάδοχο του νυν ομοσπονδιακού προέδρου της χώρας, Χάιντς Φίσερ. H δεύτερη εξαετής θητεία του κ. Φίσερ λήγει τον ερχόμενο Ιούλιο, και βάση του αυστριακού Συντάγματος, δεν μπορεί ο ίδιος να είναι για τρίτη φορά υποψήφιος.
 
Τέσσερις εβδομάδες πριν την εκλογική αναμέτρηση, δημοσκόποι και αναλυτές φαίνεται να μην είναι σε θέση να κάνουν ασφαλή πρόγνωση για το ποιοι θα είναι οι δύο επικρατέστεροι, που θα βρεθούν αντιμέτωποι κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών. Ο δεύτερος αυτός γύρος, προγραμματίζεται για τις 22 Μαΐου και θα καταστεί απαραίτητος, καθώς θεωρείται τελείως απίθανο πως κάποιος από τους έξι υποψήφιους θα μπορούσε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία στις 24 Απριλίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, καθοριστικά για την έκβαση του πρώτου γύρου και την οριστική αναμέτρηση, έπειτα από τέσσερις εβδομάδες, θα είναι η ένταση του προεκλογικού αγώνα των υποψηφίων, οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις τους, όπως επίσης οι δυνατότητες των ιδίων και των υποστηρικτών τους -- κομμάτων ή προσωπικοτήτων -- να συσπειρώσουν ή να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους.
 
Καθοριστικό επίσης θα είναι το μέγεθος της εκμετάλλευσης της προσφυγικής κρίσης από το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το οποίο ήδη σε δύο πρόσφατες αναμετρήσεις σε περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στα ομόσπονδα κρατίδια της Ανω Αυστρίας και της Βιέννης, απέσπασε, με τον τρόπο αυτό, πρωτοφανή ποσοστά, αγγίζοντας ή ξεπερνώντας το 30%.
 
Τέσσερις από τους έξι υποψήφιους στηρίζονται από αντίστοιχα πολιτικά κόμματα της αυστριακής Βουλής κι οι άλλοι δύο είναι ανεξάρτητοι, ενώ στη βάση των έως τώρα δημοσκοπήσεων των τελευταίων εβδομάδων, η εικόνα που διαγράφεται είναι πως, για πρώτη φορά στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας, οι υποψήφιοι των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, (Σοσιαλδημοκρατικού και Συντηρητικού Λαϊκού) από τα οποία προέρχονταν ή υποστηρίζονταν όλοι οι προηγούμενοι πρόεδροι της χώρας, κινδυνεύουν να μην βρεθούν στο δεύτερο γύρο της 22ας Μαΐου.
Υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών είναι ο 64 χρονος Ρούντολφ Χούντστορφερ, έως τώρα υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών και πρώην πρόεδρος της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, ενώ το Λαϊκό Κόμμα έχει ως υποψήφιό του τον 74χρονο πρώην πρόεδρο της αυστριακής Βουλής, Αντρέας Κολ.
 
Το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών ως η πρώτη πλέον πολιτική δύναμη στη χώρα, έχει ως υποψήφιο τον μέχρι τώρα δεύτερο αντιπρόεδρο της Βουλής και υπαρχηγό του, τον νεότερο των υποψηφίων στην ηλικία, τον 45χρονο Νόρμπερτ Χόφερ.
 
Υποστηριζόμενος από το κόμμα του, τους Αυστριακούς Πράσινους της αντιπολίτευσης, αλλά αυτοεμφανιζόμενος ως «ανεξάρτητος», κατέρχεται στις προεδρικές εκλογές ο επί ένδεκα χρόνια πρώην αρχηγός τους, ο 72χρονος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν.
 
Ανεξάρτητη υποψήφια, αλλά με συντηρητικό πολιτικό πρόγραμμα, είναι η πρώην πρόεδρος του Αυστριακού Ανώτατου Δικαστηρίου, η 69 χρονη Ίρμγκαρντ Γκρις, ενώ ο έκτος των υποψηφίων είναι ο 84χρονος εκκεντρικός μεγαλοεργολάβος και μεγαλοεπιχειρηματίας, Ρίχαρντ Λούγκνερ, νεοφιλελεύθερων τάσεων.
 
Με σταθερό προβάδισμα, έναντι των άλλων υποψηφίων, εμφανίζεται στις πλέον πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με ποσοστό μεταξύ 27 και 28%, ο στηριζόμενος από τους Πράσινους, Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν, τη στιγμή που το κόμμα του, σε περίπτωση διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών θα συγκέντρωνε μόνο 12%.
Του ποσοστού του κόμματός του, των Ελευθέρων, το οποίο ξεπερνά ήδη το 30% σε όλες τις δημοσκοπήσεις, υπολείπεται αρκετά ο υποψήφιος τους, Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ένα 20%. Ως μία αιτία για αυτή τη διαφορά των ποσοστών, αναφέρεται πως οι ψηφοφόροι των Ελευθέρων θεωρούν ως περιττό το προεδρικό αξίωμα και αρκετά μεγάλη μερίδα τους δεν συμμετέχουν καν σε προεδρικές εκλογές, ενώ ο ίδιος ο Χόφερ, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό.
 
Επιπλέον, η ανεξάρτητη Ίρμγκαρντ Γκρις, που στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται στην τρίτη θέση, με ποσοστό μεταξύ 19 και 20%, φέρεται να συγκεντρώνει τις συμπάθειες μερίδας των οπαδών των Ελευθέρων, οι οποίοι μάλιστα, επί αρκετό χρόνο δεν απέκλειαν ότι θα στήριζαν την υποψηφιότητά της, εάν δεν πρότειναν τελικά δικό τους υποψήφιο.
 
Αρκετοί από τους ψηφοφόρους των Σοσιαλδημοκρατών, φέρεται να εκφράζουν τις συμπάθειές τους για τον «πράσινο» υποψήφιο Βαν Ντερ Μπέλεν, ο οποίος μπορεί να αποσπάσει κάποιους ψήφους από αυτούς, όπως μπορεί να συμβεί το ίδιο και με ψηφοφόρους από το Λαϊκό Κόμμα, χωρίς να αποκλείεται μερικοί από αυτούς να προτιμήσουν την ανεξάρτητη Ιρμγκαρντ Γκρις.
 
Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, Ρούντολφ Χούντστορφερ, ένα 16 έως 17% και αντίστοιχα το κόμμα του φέρεται να συγκεντρώνει 23% στην περίπτωση πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ενώ ο Αντρέας Κολ εμφανίζεται με ποσοστό 14% τη στιγμή που το κόμμα του, το Λαϊκό, βρίσκεται στο 24%.
Από τους αναλυτές εκτιμάται πως η υποψηφιότητα του δεύτερου ανεξάρτητου, του εκκεντρικού Ρίχαρντ Λούγκνερ (ο οποίος ήταν υποψήφιος και στις αυστριακές προεδρικές εκλογές του 1998 και που τώρα στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται με ποσοστό γύρω στο 5 έως 6%) αφαιρεί ψήφους από τον υποψήφιο των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ - ψήφους που θα έκαναν σίγουρη τη συμμετοχή του στον δεύτερο γύρο στις 22 Μαΐου.