Την "ελπίδα, ότι μετά από 42 χρόνια η Ευρώπη, με όλα τα προβλήματά της, θα αποφασίσει επιτέλους να αντιληφθεί πως το κυπριακό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και να το χειριστεί κατευθείαν με την Τουρκία", εκφράζει ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων Κύπρου, Αλέξης Γαλανός, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, όπου τις προηγούμενες ημέρες, ηγούμενος αντιπροσωπείας της Επιτροπής, είχε σημαντικές επαφές με κορυφαία εκείνη με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ.
 
Ωστόσο, όπως παρατηρεί ο ίδιος, εκείνο που απασχολεί σήμερα την Ευρώπη είναι το μεταναστευτικό θέμα, η Ευρώπη φαίνεται να έχει γονατίσει, απειλείται όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα - και απ’ την άλλη αντιμετωπίζει το Brexit, περνά δύσκολες στιγμές και δυστυχώς οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε μία κατάσταση ομηρίας από την Τουρκία, η οποία εκβιάζει στο θέμα των προσφύγων και μεταναστών.
 
Οι επαφές του κ. Γαλανού στην αυστριακή πρωτεύουσα - μεταξύ άλλων με τον "δυναμικό" δήμαρχο της, Μίχαελ Χόιπλ, το προεδρείο και βουλευτές της Άνω Βουλής, με ανώτερα στελέχη του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών, όπως επίσης με ανώτερους αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. η Βιέννη είναι η τρίτη έδρα του ΟΗΕ) με τους οποίους συζητήθηκαν εξειδικευμένα θέματα - υπήρξαν πολύ θετικές και εντάσσονταν στις δραστηριότητες της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων, οι οποίοι είναι εννέα στο σύνολο των 39 δήμων της Κύπρου.

Όπως αναφέρει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξης Γαλανός, ο οποίος είναι από το 2006 εκλεγμένος δήμαρχος Αμμοχώστου, οι δήμοι αυτοί, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων τους, έχουν βασικό ρόλο να κρατούν τους πολίτες τους ενωμένους, να διατηρούν ζωντανές τις μνήμες, να συνδέουν τις γενιές, από γενιά σε γενιά.
 
Ταυτόχρονα, υπενθυμίζουν στο εξωτερικό ότι στην Κύπρο υπάρχει μία ανωμαλία: υπάρχει η τουρκική εισβολή, ότι η Κύπρος είναι μια ευρωπαϊκή χώρα διχοτομημένη από την Τουρκία, η οποία έχει καταστρέψει την πολιτιστική κληρονομιά στην Κύπρο, καταστρέφει συστηματικά πόλεις της, ενώ άλλες πόλεις της έχουν εποικιστεί από τους Τούρκους.
 
Επιπλέον, επισημαίνοντας πως όλα αυτά γίνονται από ένα κράτος που θέλει να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι κατεχόμενοι δήμοι θέλουν να ευαισθητοποιήσουν, ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό κόσμο, ότι η Τουρκία κάθε άλλο παρά συμπεριφέρεται ευρωπαϊκά και κάθε άλλο έχει τις δυνατότητες να γίνει μέλος της Ενωμένης Ευρώπης: είναι μία χώρα, η οποία ιδιαίτερα σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριφέρεται "περίπου όπως το Ισλαμικό Κράτος στην Παλμύρα".
Αναφερόμενος στις πολύ θετικές επαφές της αντιπροσωπείας της Επιτροπής στη Βιέννη, ο πρόεδρός της τονίζει τις πολύ φιλικές σχέσεις ανάμεσα στην Κύπρο και στην Αυστρία, η οποία, όπως σημειώνει, πάντα υποστήριζε την Κύπρο, πάντα βρισκόταν στο πλευρό της και συμμετείχε από την αρχή στην εκεί ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ.
 
Στις επαφές αυτές εξηγήθηκε η σημερινή κατάσταση στο Κυπριακό και δόθηκε η ευκαιρία για ανταλλαγή απόψεων, γενικότερα ως προς το τί γίνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, για τα "παιγνίδια" που παίζονται εκεί και πώς αυτά επηρεάζουν το Κυπριακό, αλλά και το πώς η Κύπρος μπορεί να βοηθήσει σε μία σειρά θεμάτων.
 
Τονίστηκε ακόμη, πως η Κύπρος είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, έστω και διχοτομημένη, με σταθερό δημοκρατικό πολίτευμα, σύμμαχος στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, μία χώρα που συνεργάζεται γενικότερα στις προσπάθειες για την ειρήνευση στην περιοχή. Το τελευταίο, σύμφωνα με τον κ. Γαλανό, είναι πολύ σημαντικό για τους Ευρωπαίους, στους οποίους γίνεται επίσης κατανοητό ότι αν επανενωθεί η Κύπρος, θα καταστεί πολύ περισσότερο αποτελεσματική σαν ένα προγεφύρωμα της Ευρώπης.
 
Επίσης, όπως προσθέτει, υπογραμμίστηκε ακόμη ότι μία προέκταση του κυπριακού προβλήματος είναι η ενεργειακή πορεία και οι μεγάλες δυνατότητες που ξανοίγονται σε πιθανές συμμαχίες στον ενεργειακό χώρο, που γίνονται ή θα γίνουν με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και βέβαια με την Ελλάδα.
 
Σε σχέση με την κατάσταση στο Κυπριακό, ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, τονίζει στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι είναι μία θετική εξέλιξη το γεγονός ότι συνομιλητής εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς είναι ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος σίγουρα υπερασπίζεται τα συμφέροντα της κοινότητάς του, σίγουρα δεν είναι ανεξάρτητος από την Άγκυρα γιατί υπάρχει μεγάλη οικονομική εξάρτηση (η Τουρκία πληρώνει μισθούς), όμως η εντύπωση που δίνεται είναι ότι προσπαθεί να εξεύρει ένα μοντέλο πραγματικής ομοσπονδίας με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
 
Όμως αυτό δεν είναι αρκετό, επισημαίνει ο Αλέξης Γαλανός, διότι το Κυπριακό δεν αφορά μόνο το μοντέλο το συνταγματικό, είναι πολλά άλλα πράγματα - και ιδιαίτερα οι εξωτερικές πτυχές, όπου τον τελευταίο λόγο τον έχει η Τουρκία, όπως το θέμα των στρατευμάτων, των εποίκων, των εγγυήσεων, ακόμη το πώς αντιμετωπίζεται το θέμα των περιουσιών και το θέμα των εδαφικών αναπροσαρμογών.
 
Κατά την άποψή του, ο Μουσταφά Ακιντζί μπορεί να φτάσει μέχρι σε ένα σημείο καλού κλίματος και κατανόησης πάνω σε συνταγματικά θέματα και αποδοχής του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Όμως, αποφάσεις σημαντικές που να σημαίνουν την αποχώρηση του τουρκικού παράγοντα από την Κύπρο, δεν θα τις πάρει ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων αλλά η Τουρκία.
 
Στην αρχή δημιουργήθηκε ένα σοβαρό κλίμα αισιοδοξίας, τώρα όμως αρχίζει σιγά-σιγά να παγώνει ο κόσμος από δηλώσεις της Τουρκίας, οι οποίες είναι αντίθετες με εκείνα τα οποία η ίδια διακηρύσσει σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως το θέμα της Μόρφου, που οι Τούρκοι φαίνεται να προτρέπουν τον κ. Ακιντζί να μην τη δώσει, όπως επίσης είναι το θέμα του νερού και του ηλεκτρισμού και άλλα θέματα καθώς και παρεμποδίσεις και απειλές από την Τουρκία, για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Όπως καταλήγει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξης Γαλανός, "βλέπουμε μία Τουρκία, η οποία, ενώ προηγουμένως είχε δώσει κάποια δείγματα στους ξένους πως ήταν έτοιμη να προχωρήσει το Κυπριακό, τώρα βλέπουμε μία αντιστροφή, πιθανότατα γιατί υπάρχει ο μεγάλος εκβιασμός σε βάρος της Ευρώπης, σε βάρος των Ευρωπαίων, για το μεταναστευτικό θέμα".
 
Ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχομένων Δήμων Κύπρου, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην αυστριακή πρωτεύουσα με ομιλία του με θέμα "Η καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κύπρο", σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Κυπριακό Πολιτιστικό Κέντρο Βιέννης.
 
Στην εκδήλωση μίλησε για το ίδιο θέμα στη γερμανική γλώσσα ο δήμαρχος Κυθρέας, Πέτρος Καρεκλάς, ενώ χαιρετισμούς με αναφορές στον αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία και επανένωση, απηύθυναν στο πολυπληθές κοινό με μεγάλη συμμετοχή Αυστριακών φίλων της Κύπρου και της Ελλάδας, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αυστρία, Μάριος Ιερωνυμίδης και ο πρόεδρος του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου, Κύρος Πατσαλίδης.
 
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με έκθεση φωτογραφιών και προβολή ντοκιμαντέρ για την καταστροφή της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Κύπρο από την Τουρκία, όπως επίσης με συναυλία επιλεγμένων μουσικών αποσπασμάτων, και ερμηνευτές, τον βαρύτονο Κύρο Πατσαλίδη και την υψίφωνο Κατερίνα Κουρή, με συνοδεία στο πιάνο τον Παντελή Πολυχρονίδη και στο βιολί την Αγγελίνα Γεωργιάδη.