Η ιταλική Βουλή ενέκρινε σήμερα το απόγευμα την συνταγματική μεταρρύθμιση με 367 ψήφους υπέρ και 7 κατά. Μη έχοντας εγκριθεί, όμως, η εν λόγω μεταρρύθμιση, με τα δυο τρίτα των ψήφων των βουλευτών και γερουσιαστών, πρόκειται να τεθεί στην κρίση του ιταλικού λαού με δημοψήφισμα, τον ερχόμενο Οκτώβριο.

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματτέο Ρέντσι, η χώρα του, τώρα "είναι το πιο σταθερό κράτος της Ευρώπης", ενώ "αποδείχθηκε ότι η Δημοκρατία κερδίζει και θριαμβεύει"."Ιστορική, μετά από τριάντα χρόνια δουλειάς", χαρακτήρισε την σημερινή ψηφοφορία και η υπουργός συνταγματικών μεταρρυθμίσεων Μαρία Έλενα Μπόσκι.

Στα κύρια σημεία της μεταρρύθμισης, προβλέπεται ότι μόνον η Βουλή θα μπορεί να παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης στην εκάστοτε κυβέρνηση, ενώ μειώνονται οι δικαιοδοσίες της γερουσίας, οι οποίες θα αφορούν την κύρωση διεθνών συμφωνιών, τις θεσμικές αλλαγές, τα εκλογικά συστήματα των περιφερειών, την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας. Ο αριθμός των γερουσιαστών θα πρέπει να μειωθεί από 315 σε 100.

Σε ό,τι αφορά στον απαιτούμενο αριθμό ψήφων για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, από την τέταρτη ψηφοφορία θα αρκούν τα τρία πέμπτα των βουλευτών και γερουσιαστών. Αντιθέτως, για να μπορεί να ζητηθεί η προκήρυξη δημοψηφίσματος, θα πρέπει να συλλέγονται τουλάχιστον 800.000 υπογραφές, ενώ έως τώρα το απαιτούμενο κατώτατο όριο ήταν 500.000.Η μεταρρύθμιση, τέλος, προβλέπει την κατάργηση του Cnel, Ιταλικού Συμβουλίου Οικονομίας και Εργασίας, ενώ καταργούνται και οι 110 νομοί της χώρας.

Την αντίθεσή της στην συνταγματική αυτή μεταρρύθμιση εξέφρασε σύσσωμη, όλη η ιταλική αντιπολίτευση, από την Φόρτσα Ιτάλια μέχρι την Ιταλική Αριστερά. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το ότι η τελική ψηφοφορία δεν αναβλήθηκε για μετά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Ρέντσι, η οποία ορίσθηκε για την ερχόμενη εβδομάδα, οι γερουσιαστές των δυνάμεων της αντιπολίτευσης δεν πήραν μέρος στην σημερινή ψηφοφορία.