Σήμερα η βασίλισσα Ελισάβετ κλείνει τα 90 της χρόνια και η βρετανική εφημερίδα Mirror προσπαθεί να απαντήσει σ' ένα ερώτημα που έχει απασχολήσει πολλούς, για ποιο λόγο δεν έχει επισκεφθεί ακόμη την πατρίδα του συζύγου της Φίλιππου.

Για να δώσει απαντήσεις, καλείται ο ιστορικός, ειδικευμένος στη βασιλεία, Hugo Vickers, ο οποίος πιστεύει ότι ο «σνομπισμός» της Ελισάβετ προς την Ελλάδα έχει να κάνει με την κακή μοίρα και κατάληξη του βασιλικού θεσμού στη χώρα -μια κατάληξη που επηρέασε και τον Φίλιππο.

«Το 1922, όταν ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν μωρό, η οικογένειά του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Η οικογένεια εξορίστηκε και κατέφυγε στη Γαλλία, όπου άλλαξαν το επώνυμό τους σε Mountbatten», λέει ο ιστορικός.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Φίλιππος δεν συμπαθεί την Ελλάδα γιατί «οδήγησαν σε δίκη τον πατέρα του (πρίγκιπας Ανδρέας) και παραλίγο να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα για τις ευθύνες του στη Μικρασιατική Καταστροφή».

Ο μονάρχης είχε επισκεφθεί την Ελλάδα το 1950, μετά από πρόσκληση του βασιλιά Παύλου, αλλά αυτό ήταν πριν η Ελισάβετ γίνει βασίλισσα. Ο βασιλιάς Παύλος αμέσως μετά εκδιώχθηκε και η μοναρχία καταργήθηκε. Ο Vickers πιστεύει ότι έτσι κι αλλιώς η βασίλισσα δεν θα λάβει ποτέ πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ελληνας και Δανός ο Φίλιππος

Ο πρίγκιπας Φίλιππος, δούκας του Εδιμβούργου, γεννήθηκε με τον τίτλο Φίλιππος της Ελλάδος και της Δανίας, το 1921, στην Κέρκυρα.

Είναι ο μοναδικός γιος του πρίγκιπα Ανδρέα της Ελλάδος και της πριγκίπισσας Αλίκης de Battenberg. Είναι κατά συνέπεια εγγονός του βασιλιά Γεωργίου 1ου της Ελλάδας, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1913, και εξάδελφος των βασιλέων Γεωργίου II και Παύλου 1ου της Ελλάδας.

Ο Φίλιππος είναι μέλος του δανογερμανικού Οίκου Schleswig-Holstein-Sonderbourg-Glücksburg και γεννήθηκε στην ελληνική βασιλική οικογένεια. Ωστόσο, η οικογένειά του εξορίστηκε όταν ο ίδιος ήταν παιδί.

Ο Φίλιππος σπούδασε στη Γερμανία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Σκωτία και σε ηλικία 18 ετών εντάχθηκε στο βρετανικό ναυτικό. Μετά τον πόλεμο ο Φίλιππος πήρε την άδεια να παντρευτεί την Ελισάβετ. Πριν από την ανακοίνωση του γάμου, απαρνήθηκε τους ελληνικούς βασιλικούς τίτλους και την ορθόδοξη θρησκεία και πήρε βρετανική υπηκοότητα, ενώ άλλαξε και το όνομά του σε Φίλιππο Mountbatten.