Σόιμπλε: "Δεν είναι ξεκάθαρο αν θα γίνει Eurogroup την Πέμπτη"
<p>Η «μεγάλη απόσταση» παρατηρείται, τώρα, στο θέμα του «αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης»</p>
Μόνο εάν υπάρξει επαρκής πρόοδος από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup της Μ. Πέμπτης,
Την αβεβαιότητα για το εάν θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup της Μ. Πέμπτης, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Βερολίνο δήλωσε ότι είναι ακόμα ασαφές εάν θα πραγματοποιηθεί τo Eurogroup την Μ.Πέμπτη. «Δεν ξέρω αν θα συνέλθει την Πέμπτη. Εργαζόμαστε ακόμα πάνω σε αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του euro2day.gr τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας στενεύουν και για να διεξαχθεί το Eurogroup την Μ. Πέμπτη θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία απόψε ή έστω αύριο το πρωί.
Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, την οποία επικαλείται το euro2day.gr, η «μεγάλη απόσταση» παρατηρείται, τώρα, στο θέμα του «αυτόματου μηχανισμού διόρθωσης» («κόφτη») μέσω του οποίου θα κόβονται κονδύλια από κωδικούς δαπανών κάθε φορά που θα παρατηρείται απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα.
Από ελληνικής πλευράς καταβάλλεται προσπάθεια αφενός να μην υπάρξει αριθμητική αναφορά στο ύψος των έκτακτων μέτρων που θα ενεργοποιεί ο «κόφτης» και, αφετέρου, να μείνουν εκτός κάποιοι κωδικοί με ιδιαίτερη σημασία για την κυβέρνηση Τσίπρα (π.χ. συντάξεις ή μισθοί).
Ετερο κυβερνητικό στέλεχος διαβεβαιώνει ότι η συζήτηση για τα «τακτικά μέτρα» των 5,4 δισ. ευρώ «έχει ολοκληρωθεί» χωρίς νέα απρόοπτα – αν και δεν έχουν διαλυθεί οι φόβοι ότι το θρίλερ για το αφορολόγητο θα «παίζεται» μέχρι την τελευταία στιγμή.
Reuters: Εμπόδια στις διαπραγματεύσεις
Στην αβεβαιότητα για το κλείσιμο της συμφωνίας μέχρι την Πέμπτη, αναφέρεται και δημοσίευμα του Reuters.
Η Ελλάδα γράφει το διεθνές πρακτορείο, είναι σε διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμόσει προκειμένου να ξεκλειδώσει την οικονομική βοήθεια των 5,63 δισ. ευρώ.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται αλλαγές στις συντάξεις και τους φόρους και επιπλέον «προληπτικά» μέτρα που πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα σε περίπτωση που δεν πιάσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Τα επιπλέον μέτρα, τα οποία υποτίθεται ότι οδηγήσουν σε περιοκοπές δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, έχουν δημιουργήσει εμπόδια στις διαπραγματεύσεις καθώς η Αθήνα υποστηρίζει ότι δεν είναι νομικά αποδεχτό να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είχε τονίσει μετά τη συνάντησή του με τους ομολόγους του στο Άμστερνταμ, ότι δεν μπορείς να νομοθετείς το «χ» με την πιθανότητα ότι θα συμβεί το «ψ» το 2018 ή το 2019, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα αναζητά τη λύση του προβλήματος με τους δανειστές.