Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) καταγγέλλει μέσω της ιστοσελίδας της πως Τούρκοι συνοριοφύλακες ξυλοκόπησαν και πυροβόλησαν Σύρους που προσπαθούσαν να περάσουν σε τουρκικό έδαφος.

Σε έκθεσή της, που βασίζεται σε συνεντεύξεις με τα θύματα, άλλους μάρτυρες και Σύρους κατοίκους της περιοχής, η οργάνωση HRW υποστηρίζει ότι τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 14 τραυματίστηκαν σοβαρά από τα πυρά και τα χτυπήματα των Τούρκων στρατιωτών. Ανάμεσα στους νεκρούς, και ένα παιδί.

Η οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο-ντοκουμέντο που προκαλεί σοκ και αποτροπιασμό. Προσοχή, οι εικόνες είναι πολύ σκληρές!

Η επίσημη απάντηση της Τουρκίας: Απαντώντας στην έκθεση του HRW Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι η αυθεντικότητα του βίντεο δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί και υποστήριξε ότι η χώρα του "δέχεται πρόσφυγες σε καθορισμένα σημεία εισόδου εάν και όποτε υπάρχει άμεση απειλή για τη ζωή των αμάχων".

"Ενώ οι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι η χώρα είναι φιλόξενη στους πρόσφυγες από τη Συρία, με ανοιχτά σύνορα και ανοιχτή αγκαλιά, οι συνοριοφύλακες σκοτώνουν και χτυπούν πρόσφυγες", δήλωσε ο Gerry Simpson, ανώτερος ερευνητής του HRW συμπληρώνοντας: "το να τραυματίζεις άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που προσπαθούν να αποδράσουν από τον πόλεμο είναι πραγματικά φρικτό".

Η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δίνει επίσης στη δημοσιότητα ένα γράφημα που καταγράφει τα περιστατικά βίας εναντίον Σύρων προσφύγων, στα σύνορα της Τουρκίας:

Από τον Απρίλιο του 2016, αποκαλύπτει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι τουρκικές αρχές ενίσχυσαν το κλείσιμο των συνόρων με τη Συρία, εμποδίζοντας την είσοδο των προσφύγων από το Χαλέπι, που αναζητούσαν ασφάλεια, ενώ τα αυτοσχέδια στρατόπεδα προσφύγων που στήθηκαν στην εξωτερική πλευρά των συνόρων χτυπήθηκαν από πυρά πυροβολικού στις 13 και 15 Απριλίου.

Η Δύση κάνει τα στραβά μάτια

Σύμφωνα με μαρτυρίες, στις 5 Μαΐου, γύρω στις 17:00, πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή εναντίον του στρατοπέδου προσφύγων Kamuna, 5 χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία, όπου 4.5000 Σύροι περιμένουν να περάσουν σε ασφαλές έδαφος. Η επιδρομή είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 20 Σύρων, μεταξύ των οποίων και ενός παιδιού, και τον σοβαρό τραυματισμό 37 (οι 10 έχασαν κάποιο μέλος του σώματός τους). Κανείς δεν έμαθε ποιος πραγματικά πραγματοποίησε το φρικιαστικό αυτό χτύπημα το οποίο έχει καταγραφεί σε βίντεο που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο.
Απαντώντας και στις καταγγελίες του Παρατηρητηρίου ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν εμποδίσει χιλιάδες πρόσφυγες να περάσουν στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι η χώρα αντίθετα έχει ανοίξει τα σύνορά της σε ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα εγκλήματα στη Συρία.
"Έχουμε ανοίξει τις πόρτες μας σε αυτούς", είπε, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα βλέπει ως απανθρωπιά το κλείσιμο των συνόρων σε ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από βόμβες. "Φιλοξενούμε τρία εκατομμύρια Σύρους και Ιρακινούς που διέφυγαν από την πόλεμο και την τυραννία (...). Δεν κλείσαμε τα σύνορά μας σε εκείνους που έρχονται. Δεν στείλαμε δυνάμεις ασφαλείας εναντίον τους", δήλωσε ο Τ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Κωνσταντινούπολη.

Εγκλωβισμένοι στο πουθενά
 
Σημειώνεται πως αυτές τις μέρες, περισσότεροι από 100 χιλιάδες Σύροι κινούνται προς τα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, εξαιτίας των μαχών που διεξάγονται στη χώρα τους, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το CNN Turk.

Όπως αναφέρει το CNN Turk, το οποίο επικαλείται τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, οι πρόσφυγες ζητούν το άνοιγμα των τούρκικων συνόρων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι Σύροι πρόσφυγες έφυγαν από το Χαλέπι και έφτασαν στην πόλη Αζέζ. Η Τουρκία εδώ και ένα χρόνο δέχεται μόνο τους σοβαρά τραυματισμένους Σύρους και ανθρώπους με ειδική άδεια οι οποίοι χρειάζονται βοήθεια. Κοντά στα σύνορα της Τουρκίας, εντός της Συρίας, βρίσκονται άλλες 35 χιλιάδες Σύροι σε προσφυγικούς καταυλισμούς.

Την ίδια ώρα, η αμερικανική υπηρεσία USAID ανακοίνωσε ότι έχει "λόγους για να αναστείλει τη βοήθεια σε 14 φορείς και πρόσωπα στην Τουρκία τα οποία εμπλέκονται στα προγράμματα αρωγής". Όπως αναφέρει, "υπάρχει δίκτυο εμπόρων που δούλευαν για ΜΚΟ και άλλοι οι οποίοι έδρασαν σε συνεννόηση για τη χειραγώγηση των μειοδοτικών διαγωνισμών και σε πολλές περιπτώσεις για παράνομες πληρωμές και δωροδοκίες σε σχέση με συμβόλαια για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία".

H USAID δεν κατονομάζει τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εμπλέκονται σε αυτή την υπόθεση, όμως, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, σε αυτές περιλαμβάνονται η αμερικανική International Medical Corps (IMC), η ιρλανδική ΜΚΟ GOAL και η International Rescue Committee (IRC). Οι ΜΚΟ κατηγορούνται για ελλιπή παρακολούθηση και επιτήρηση της διαδικασίας αγοράς και ορισμένοι υπάλληλοί τους για άμεση εμπλοκή στην υπόθεση.