"Κραυγή" αγωνίας από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στην Ελλάδα
<p>Ζητούν αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας</p>
Έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να υποδεχθούν και να προστατεύσουν όσους χρειάζονται βοήθεια κάνουν οι "Γιατροί Χωρίς Σύνορα" με ανοιχτή επιστολή τους, την οποία υπογράφει η διεθνής πρόεδρος της οργάνωσης, Τζοάν Λιου.
Στην επιστολή με τίτλο "Ευρώπη, μην γυρνάς την πλάτη στο άσυλο" οι ΓΧΣ εκφράζουν την ανησυχία τους ότι με την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας πλήττονται χιλιάδες άνθρωποι που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να ξεφύγουν από τον πόλεμο, την καταπίεση και την απόγνωση. "Η συμφωνία ουσιαστικά αναθέτει τη φροντίδα των ανθρώπων αυτών στην Τουρκία με αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, ένα πακέτο οικονομικής βοήθειας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Τη στιγμή που συμβαίνει ο μεγαλύτερος εκτοπισμός ανθρώπων εδώ και δεκαετίες, πρόκειται για μια πρωτοφανή αποποίηση των ηθικών και νομικών ευθυνών σας", αναφέρει.
Η οργάνωση σημειώνει ότι η συμφωνία "απειλεί το δικαίωμα των ανθρώπων να ζητήσουν άσυλο", και την ίδια ώρα η μεταφορά των ανθρώπων πίσω στην τελευταία χώρα διέλευσης "μετατρέπει το άσυλο σε ένα μέσο πολιτικής διαπραγμάτευσης με σκοπό τον περιορισμό των προσφύγων όσο το δυνατόν πιο μακριά από τα ευρωπαϊκά σύνορα και τους Ευρωπαίους ψηφοφόρους".
"Η συμφωνία αυτή στέλνει ένα ανησυχητικό μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο", συνεχίζει η επιστολή: "Οι χώρες μπορούν να εξαγοράσουν την υποχρέωσή τους για παροχή ασύλου. Εάν αναπαραχθεί από πολλά κράτη, η έννοια του πρόσφυγα θα πάψει να υφίσταται. Οι άνθρωποι θα εγκλωβίζονται σε εμπόλεμες ζώνες χωρίς να μπορούν να φύγουν για να σωθούν, χωρίς άλλη επιλογή παρά να μείνουν εκεί και να πεθάνουν".
Την ίδια ώρα, η επίσημη υποδοχή που προσφέρει η Ευρώπη σε όσους εγκλωβίζονται στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται "άθλια". "Οι γυναίκες φοβούνται να πάνε στην τουαλέτα όταν πέσει το σκοτάδι, οι μητέρες παρακαλούν για βρεφικό γάλα για να ταΐσουν τα μωρά τους και οι άντρες κάθε ηλικίας χάνουν την αξιοπρέπειά τους μαλώνοντας για αποφάγια ή για τη σειρά στις ουρές", αναφέρεται.
Ένα μήνα μετά την υπογραφή της συμφωνίας, "η κατάσταση παραμένει χαοτική στην Ελλάδα, όπου περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες σε άτυπους ή οργανωμένους καταυλισμούς και hot spots", σχολιάζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα", Χρήστος Χρήστου.
Ο ίδιος καταγγέλλει κράτηση πολλών προσφύγων στα νησιά, "ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, για περισσότερες από 25 μέρες σε χώρους ακατάλληλους να στεγάσουν ένα τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα", αλλά και για ανθρώπους "εκτεθειμένους στη βία και τα κυκλώματα των διακινητών χωρίς καμία νομική υποστήριξη" στην Ειδομένη.
"Βλέπουμε τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών να αυξάνονται και τα δικαιώματά τους να μην εξασφαλίζονται από τη συμφωνία", τονίζει και συμπληρώνει: "Δεν μπορούμε να παραμείνουμε σιωπηλοί όταν γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων καταπατήσεων στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε στο πλευρό των ανθρώπων που περιθάλπουμε. Το ίδιο ζητάμε και από τις διεθνείς οργανώσεις και την κοινωνία των πολιτών στην Ελλάδα".