Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής διάσκεψη που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 30 Μαΐου στο Παρίσι σε μια προσπάθεια επανάληψης της ισραηλινο-παλαιστινιακής ειρηνευτικής διαδικασίας αναβάλλεται για το καλοκαίρι και κατήγγειλε ένα "δυσάρεστο" ψήφισμα της Unesco που εξόργισε το Ισραήλ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ "Τζον Κέρι δεν μπορεί να έρθει στις 30 Μαΐου, συνεπώς η διάσκεψη καθυστερεί, θα διεξαχθεί το καλοκαίρι", δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. "Είναι απαραίτητη η πρωτοβουλία αυτή, γιατί αν δεν γίνει τίποτα, αν η Γαλλία δεν αναλάβει μια ισχυρή πρωτοβουλία, τι θα συμβεί; Η εποικιστική δραστηριότητα, οι επιθέσεις, οι τρομοκρατικές επιθέσεις, ορισμένες συγκρούσεις θα συνεχιστούν, οι Παλαιστίνιοι θα πάνε στο Συμβούλιο Ασφαλείας", πρόσθεσε.

Η διάσκεψη αυτή όπου θα μετάσχουν περίπου είκοσι χώρες, καθώς και η ΕΕ και ο ΟΗΕ, αλλά όχι οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, αναμένεται να προετοιμάσει, σε περίπτωση επιτυχίας, μια δεύτερη διεθνή διάσκεψη το δεύτερο εξάμηνο του 2016 με την παρουσία αυτή τη φορά ισραηλινών και παλαιστινίων ηγετών.

"Πρέπει να φτάσουμε εκεί (...) Θα δημιουργήσουμε με όλους τους παράγοντες, τις μεγάλες χώρες και τις γειτονικές χώρες, τις παραμέτρους που θα επιτρέψουν στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να συναντηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", εξήγησε ο Ολάντ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Μαρκ Ερό ήρθε αντιμέτωπος την Κυριακή στην Ιερουσαλήμ με τις ισχυρές αντιρρήσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σε σχέση με την πρωτοβουλία αυτή, ο οποίος αμφισβήτησε τη γαλλική "αμεροληψία" αναφερόμενος σε πρόσφατη ψήφο της Γαλλίας στην Unesco.

Ο Ολάντ εξέφρασε τη λύπη του σήμερα για τη "δυσάρεστη" ψήφο από τη Γαλλία επίμαχου ψηφίσματος και ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθήσει "προσωπικά" την επαναδιατύπωσή του τον Οκτώβριο. "Εκεί, υπήρξε μια ατυχής τροποποίηση (...), η οποία θόλωσε το κείμενο αυτό (...) Καθώς θα υπάρξει νέο ψήφισμα τον Οκτώβριο, θα το κοιτάξω προσωπικά", πρόσθεσε.

Με πρωτοβουλία αραβικών χωρών, το εκτελεστικό συμβούλιο της UNESCO υιοθέτησε στα μέσα Απριλίου, με την ψήφο της Γαλλίας, απόφαση για την "κατεχόμενη Παλαιστίνη" που είχε στόχο τη "διαφύλαξη της παλαιστινιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και του διακριτού χαρακτήρα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ". Ο Νετανιάχου καταδίκασε ένα "παράλογο" κείμενο που "αγνοεί τη μοναδική ιστορική σχέση μεταξύ του Ιουδαϊσμού και του Όρους του Ναού".