Περού: Αμφίρροπη η έκβαση του β' γύρου των προεδρικών εκλογών
<p>Συρρικνώνεται το προβάδισμα του φαβορί στις δημοσκοπήσεις</p>
Πολύ πιο αμφίρροπο μοιάζει πλέον το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στο Περού, ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή, καθώς δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι το προβάδισμα της επικρατέστερης υποψήφιας Κέικο Φουχιμόρι, δεξιάς λαϊκίστριας πολιτικού και κόρης του φυλακισμένου πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι, συρρικνώνεται.
Η Φουχιμόρι, 41 ετών, που διατηρούσε προβάδισμα έως και 5 εκατοστιαίων μονάδων αυτή την εβδομάδα, είδε το ποσοστό αυτό να περιέρχεται εντός του ορίου του στατιστικού σφάλματος. Πλέον ο 77χρονος Πέδρο Πάμπλο Κουτσίνσκι, κεντροδεξιός πολιτικός και πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, εμφανίζεται να ισοψηφεί μαζί της.Αναλυτές των εταιρειών δημοσκοπήσεων GfK και Datum αποδίδουν την εξέλιξη στο γεγονός ότι πολλοί μέχρι τώρα αναποφάσιστοι ψηφοφόροι τάσσονται πλέον υπέρ του Κουτσίνσκι.Τόσο η Φουχιμόρι όσο και ο Κουτσίνσκι έχουν σπουδάσει στις ΗΠΑ κι υπόσχονται να εμβαθύνουν το οικονομικό μοντέλο της ελευθερίας των αγορών. Στον δεύτερο γύρο δεν συμμετέχει υποψήφιος της αριστεράς.
Η Φουχιμόρι εμφανίστηκε να συγκεντρώνει το 50,3% των έγκυρων ψήφων σε μια έρευνα της GfK που διενεργήθηκε προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη, διατηρώντας ισχνό προβάδισμα έναντι του Κουτσίνσκι, ο οποίος φέρεται να συγκεντρώνει το 49,7%. Η έρευνα αυτή—τα αποτελέσματα της οποίας περιήλθαν σε γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς χθες αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί στο Περού—έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2,3%.
Η Φουχιμόρι έκλεισε την προεκλογική της εκστρατεία χορεύοντας μπροστά στους υποστηρικτές της, αφού επανέλαβε το κεντρικό μήνυμά της, ότι ο γηραλέος Κουτσίνσκι αγνοεί τις πραγματικότητες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και κατήρτισε το πρόγραμμά του από την άνεση του γραφείου του, ενώ εκείνη περιόδευσε σε όλη τη χώρα. Ο Κουτσίνσκι ολοκλήρωσε τη δική του σε μια λιγότερο πανηγυρική εκδήλωση στην Αρεκίπα, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δικοί του υποστηρικτές φώναζαν το σύνθημα «δημοκρατία ναι, δικτατορία όχι», αναφερόμενοι στο αυταρχικό καθεστώς του Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000), ο οποίος εκτίει σήμερα ποινή κάθειρξης για διαφθορά και σωρεία παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Κουτσίνσκι, άλλοτε πρωθυπουργός, είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Φουχιμόρι πριν από πέντε χρόνια και εναντίον εκείνης του άλλοτε αριστερού Ογιάντα Ουμάλα, ο οποίος όμως μετακινήθηκε στο κέντρο αφότου ανέλαβε την εξουσία.
Πολιτικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι το αποτέλεσμα είναι ανοικτό σε προβλέψεις και επίκειται δραματικό φινάλε: «μπορεί να συμβούν τα πάντα», σχολίασε ο Φερνάνδο Τουέστα του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λίμας.