Το Παρίσι τις τελευταίες ώρες έχει τεθεί σε κατάσταση "πολιορκίας" εξαιτίας των καταρρακτωδών βροχών που πλήττουν την Γαλλική πρωτεύουσα. Αποτέλεσμα των βροχών ήταν το "φούσκωμα" του Σηκουάνα, θέτοντας σε κίνδυνο πέρα από τους πολίτες και τα έργα τέχνης που βρίσκονται σε δύο από τα πιο σπουδαία μουσεία του κόσμου, τον Λούβρο και το Ορσέ. 

Σύμφωνα με τα ξένα μέσα ενημέρωσης 250.000 έργα τέχνης του Λούβρου έχουν πακεταριστεί και μετακινηθεί από τις αποθήκες σε υψηλότερα και ασφαλέστερα επίπεδα. Μάλιστα, η Liberation αναφέρει ότι πρόκειται για ελληνικά και ρωμαϊκά εκθέματα. Εν τω μεταξύ ανάλογες εργασίες γίνονται και στο μουσείο Ορσέ. 

 

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της πλημμύρας του μουσείο του Λούβρου σήμερα παραμένει κλειστό. λαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης. 

"Ο σκοπός είναι να μεταφέρουμε έργα που βρίσκονται σε χώρους ευάλωτους σε πλημμύρισμα σε ασφαλείς χώρους σε ψηλότερα πατώματα",  τονίζεται σε δήλωση των υπεύθυνων του Μουσείου. 

Λίγες ώρες πριν, το μουσείο είχε υποβαθμίσει τον κίνδυνο για τα τεράστια υπόγειά του, τα οποία είναι εφοδιασμένα με αντιπλημμυρικές αντλίες και πόρτες αδιαπέραστες από το νερό. Αλλά όταν η στάθμη του Σηκουάνα ανέβηκε πέντε μέτρα πάνω από το συνηθισμένο του επίπεδο και υπερχείλησε σε ορισμένα μέρη, η διοίκηση του μουσείου αποφάσισε να κλείσει εντελώς τις αίθουσες στο κοινό.

Πάντως το μουσείο για να μεταφέρει τα έργα του σε ασφαλή μέρη χρειάζονται περίπου 72 ώρες. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως πριν λίγο καιρό το Μουσείο είχε κάνει δοκιμαστικά σχέδια εκκένωσης για τις πλημμύρες. 

Σε μια τέτοια άσκηση τον Μάρτιο, το Λούβρο εκκένωσε όλο τον υπόγειο χώρο της νέας ισλαμικής του πτέρυγας σε μια μέρα.

Το Λούβρο έχει σχέδια να μεταφέρει τη τεράστια συλλογή έργων του από τα υπόγεια στην ευάλωτη περιοχή δίπλα στο ποτάμι σε ένα νέο οικοδόμημα κοντά στο παράρτημά του, ένα μουσείο στο Λενς της βόρειας Γαλλίας, το 2019

Από την άλλη πλευρά, το μουσείο Ορσέ, στην ακριβώς απέναντι όχθη από το Λούβρο, έκλεισε νωρίς χθες για να θέσει σε λειτουργία τα δικά του επείγοντα μέτρα. Οι αίθουσές του στεγάζουν την μεγαλύτερη συλλογή αριστουργημάτων του ιμπρεσιονισμού και τα καλύτερα έργα των ζωγράφων Ρενουάρ, Μανέ, Βαν Γκόγκ και Ντεγκά, καθώς και 24 έργα του Γκωγκέν.

Υπεύθυνοι του μουσείου Ορσέ είπαν ότι είχε συσταθεί μια ομάδα αντιμετώπισης κινδύνου για να οργανώσει τη μεταφορά των πιό ευάλωτων θησαυρών του στα ψηλότερα πατώματα αν ανέβαινε η στάθμη του Σηκουάνα πάνω από 5,5 μέτρα από το κανονικό.

Σύμφωνα με μερικές εκτιμήσεις, τα νερά του ποταμού μπορούν να φτάσουν σήμερα τα 6 μέτρα πάνω από τη συνήθη στάθμη του.

Όπως τονίζεται από το μουσείο Ορσέ, το λεπτομερές σχέδιο αντιμετώπισης πλημμυρών, του δίνουν 96 ώρες για να μεταφέρει το σύνολο των αποθηκευμένων έργων του από στα υπόγεια σε ασφαλή μέρη. Οπως και το Λούβρο, έτσι και το Ορσέ έχει οργανώσει δοκιμαστικά σχέδια εκκένωσης φέτος για τις πλημμύρες. 

Το Ορσέ έχει ήδη μεταφέρει πολλά από τα αποθηκευμένα έργα του εκτός μουσείου, και δήλωσε ότι έχει εγκαταστήσει γεννήτρια για επείγουσες ανάγκες στην οροφή του σε περίπτωση που οι πλημμύρες επηρεάσουν την ηλεκτροδότηση του κτιρίου.

Ο Σηκουάνας φούσκωσε

Οι υπηρεσίες ασφαλείας του ποταμού στο Παρίσι πηγαινοέρχονται στον φουσκωμένο και λασπωμένο Σηκουάνα. Δεν είναι σίγουρο πλέον ότι τα φουσκωτά σκάφη θα μπορούν να περνούν κάτω από τις γέφυρες όταν η στάθμη των υδάτων θα φθάσει στο υψηλότερο σημείο της σήμερα.

Στις όχθες του Σηκουάνα, σωροί ξύλων, σκουπιδιών που μεταφέρθηκαν από τα νερά. Κοντά στην αποβάθρα των Ηλυσίων Πεδίων, ένας μουσκεμένος αρουραίος ψάχνει καταφύγιο στον σωρό των σκουπιδιών. Μία αυτοσχέδια εξέδρα έχει στηθεί για να επιτρέπει την πρόσβαση στα Μπατό Μους.

Πιο μακριά, αυτοκίνητα παρκαρισμένα στις αποβάθρες μισοβυθισμένα. Και η πλατεία του Βερ Γκαλάν στην άκρη του Ιλ Σεν Λουί είναι τελείως καλυμμένη από τα λασπωμένα νερά.

Ωστόσο, οι περαστικοί, τουρίστες ή κάτοικοι, δεν ανησυχούν. «Απέχουμε πολύ από το ιστορικό ρεκόρ του 1910», όταν η στάθμη των νερών του Σηκουάνα έφθασε τα 9 μέτρα.

Προβλήματα και στο μετρό του Παρισιού

Στον σταθμό του μετρό του Σεν Μισέλ, οι επιβάτες δεν μπορούν να επιβιβασθούν στη γραμμή που κατευθύνεται προς βορρά περνώντας κάτω από το ποτάμι, εξαιτίας των διαρροών που παρουσιάστηκαν στα τοιχώματα.

Εν τω μεταξύ, στο ίδιο σημείο, η κυκλοφορία του προαστιακού έχει διακοπεί. Τεχνικοί της εταιρείας κλείνουν το σύστημα εξαερισμού για την προστασία των εγκαταστάσεων.

Ο Αλέκ, 43 ετών, που ζει από τα παιδικά του χρόνια σε μία φορτηγίδα-σπίτι στον Σηκουάνα, αγκυροβολημένη στην προκυμαία της γέφυρας Αλεξάντρ ΙΙΙ, δεν εντυπωσιάζεται. Τέτοιες πλημμύρες, έχει δει πολλές.

«Στις αρχές της δεκαετίας του '80, απομακρυνθήκαμε, το νερό είχε ανέβει πολύ ψηλότερα», λέει φορώντας τις ψηλές του γαλότσες.

Κοντά στην Πλας ντε λα Κονκόρντ, ο 47χρονος Ντομινίκ, επίσης κάτοικος , εδώ και τρεις μήνες, του ποταμού, μαζί με τη γυναίκα του, τα παιδιά του, το σκύλο τους, δεν είναι τόσο ήρεμος.

«Την Κυριακή, η στάθμη του νερού βρισκόταν στο 1,56 μέτρο και τώρα έχει φθάσει στα 5 μέτρα», λέει ανήσυχος προσπαθώντας να υψώσει οχυρώματα για να προστατεύσει τη φορτηγίδα- σπίτι του.

Στη γέφυρα της Αλμά, το νερό έχει φθάσει μέχρι τα γόνατα του αγάλματος του ζουάβου, σημείο αναφοράς για τους Παριζιάνους. «Χθες το νερό βρισκόταν μέχρι τους αστραγάλους», λέει ένας γείτονας που ήρθε να πάρει αναμνηστικές φωτογραφίες ανάμεσα σε πλήθος τουριστών.

Ο ιταλο-μαροκινός Μοχάμεντ Αμίν, που κατοικεί στη Βενετία, είναι ήρεμος. «Έχω συνηθίσει να περπατώ με το νερό μέχρι τα γόνατα, στην πλημμυρίδα. Αλλά οι Παριζιάνοι δεν είναι συνηθισμένοι...».