Ιορδανία: Νεκροί άνδρες των μυστικών υπηρεσιών της χώρας από επίθεση σε καταυλισμό Παλαιστίνιων
<p>Για τρομοκρατικό χτύπημα μιλούν οι αρχές της χώρας</p>
Τρεις αξιωματικοί της ιορδανικής υπηρεσίας πληροφοριών και δύο άλλα μέλη του προσωπικού της σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον γραφείου της υπηρεσίας σε καταυλισμό παλαιστινίων προσφύγων έξω από την ιορδανική πρωτεύουσα, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η επίθεση σημειώθηκε στον καταυλισμό Μπακάα, που στήθηκε το 1968 για να φιλοξενήσει παλαιστίνιους πρόσφυγες μετά τον ισραηλινο-αραβικό πόλεμο του 1967 και έχει γίνει σήμερα πόλη την οποία μαστίζουν η φτώχεια και η ανεργία και αριθμεί περισσότερους από 100.000 καταγεγραμμένους από την UNRWA (Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τη βοήθεια στους παλαιστίνιους πρόσφυγες) πρόσφυγες.
Η ιορδανική τηλεόραση, επικαλούμενη κυβερνητικό εκπρόσωπο, τον Μοχάμαντ αλ Μομάνι, χαρακτήρισε τρομοκρατική ενέργεια την επίθεση που διαπράχθηκε στις 7 π.μ.Ο Μομάνι δήλωσε πως το τοπικό γραφείο των υπηρεσιών πληροφοριών στον καταυλισμό Μπακάα έγινε στόχος και πως τρεις αξιωματικοί, ένας φρουρός και ένας λειτουργός τηλεφωνικού κέντρου του γραφείου σκοτώθηκαν.
Ο Μομάνι δεν έδωσε περιγραφή των δραστών, προσθέτοντας μόνο: "Οι δυνάμεις ασφαλείας καταδιώκουν τους δράστες και διερευνούν τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η τρομοκρατική επίθεση".
Επίσημη πηγή που διαθέτει μια επαφή στις υπηρεσίες ασφαλείας δήλωσε στο Ρόιτερς πως ένας επιτιθέμενος οδήγησε μέχρι το κτίριο και άνοιξε πυρ με πολυβόλο κατά των αξιωματικών προτού απομακρυνθεί με ταχύτητα με το αυτοκίνητό του.
Ένα μεγάλο μέρος των επτά και πλέον εκατομμυρίων κατοίκων της Ιορδανίας είναι απόγονοι παλαιστινίων προσφύγων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.
"Η επιλογή του καταυλισμού για την πραγματοποίηση αυτής της επίθεσης είναι μια απόπειρα να διασπαρεί η διχόνοια στη χώρα (ανάμεσα σε Παλαιστινίους και Ιορδανούς)", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο πρώην βουλευτής Μαχμούντ αλ Χαράμπσα, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο.
Η Ιορδανία φιλοξενεί συνολικά δύο εκατομμύρια παλαιστίνιους πρόσφυγες καταγεγραμμένους από την UNRWA."Αυτό που συνέβη είχε προβλεφθεί. Η Ιορδανία βρίσκεται στο κέντρο ενός κυκλώνα και μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ", πρόσθεσε ο Χαράμπσα.Σε ανακοίνωσή τους οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι , η κύρια δύναμη της αντιπολίτευσης στη χώρα, καταδίκασαν "ένα απεχθές έγκλημα και μια δειλή τρομοκρατική πράξη" υπογραμμίζοντας την "ανάγκη να διατηρηθεί η σταθερότητα της χώρας".
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε πως η επίθεση είναι "απόδειξη της εγκληματικής συμπεριφοράς τρομοκρατικών οργανώσεων που δρουν ενάντια στα διδάγματα του ισλάμ.
Μέχρι τώρα, η Ιορδανία είχε σχετικά διασωθεί από τη βία που συνταράζει το γειτονικό Ιράκ και τη Συρία. Όμως από το 2014, το βασίλειο συμμετέχει στον διεθνή συνασπισμό κατά της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο Ιράκ και στη Συρία, του οποίου ηγούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες.Τον Μάρτιο, το Αμάν ανακοίνωσε ότι απέτρεψε επιθέσεις του ΙΚ έπειτα από μεγάλη επιχείρηση που κατέληξε στον θάνατο επτά τζιχαντιστών.
Εξάλλου, ένας ιορδανός αστυνομικός σκότωσε τον Νοέμβριο με σφαίρες πέντε εκπαιδευτές, ανάμεσα τους δύο αμερικανούς και έναν Νοτιοαφρικανό, προτού σκοτωθεί σε αστυνομικό τμήμα κοντά στο Αμάν.
Η επίθεση αυτή διαπράχθηκε ακριβώς δέκα χρόνια έπειτα από μια σειρά φονικών επιθέσεων εναντίον ξενοδοχείων στο Αμάν, την ευθύνη για τις οποίες ανέλαβε η Αλ Κάιντα. Περίπου εξήντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στις επιθέσεις της 9ης Νοεμβρίου 2005.