Ο Ντέιβιντ Κάμερον από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να είναι αυτός ο πρωθυπουργός που θα βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έτσι το βάρος της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της συνθήκης της Λισαβώνας θα πέσει στις πλάτες του επόμενου πρωθυπουργού ο οποίος θα προέρχεται από τους Συντηρητικούς και θα έχει περάσει το κατώφλι της Downing Street ως τις 2 Σεπτεμβρίου.

Όσο περνούν οι μέρες ξεκαθαρίζουν τα πράγματα αναφορικά με την κούρσα διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον. Οι τέσσερις διεκδικητές των πρώτων ημερών, πλέον έχουν γίνει δύο και όπως φαίνεται θα υπάρχει ένας εκπρόσωπος του στρατοπέδου του Brexit και ένας του Remain.

Δύο βασικοί διεκδικητές ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να διεκδικήσουν την πρωθυπουργία και πλέον ο Μπόρις Τζόνσον φαντάζει ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί με την Τερέσα Μέι να εκπροσωπεί τη μερίδα των μετροπαθών υποστηρικτών του Remain.
O Mάικλ Γκοβ, εξίσου προβεβλημένος Συντηρητικός από το στρατόπεδο του Brexit, δεν πρόκειται να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, υποστηρίζοντας παράλληλα τον ηγέτη της καμπάνιας του Brexit, Μπόρις Τζόνσον. Ο πρώην δήμαρχος Λονδίνου μάλιστα, κάνοντας τις κινήσεις του στην εσωκομματική σκακιέρα, φέρεται να προσέφερε στον Τζορτζ Όσμπορν τη θέση του υπουργού Εξωτερικών. Ο υπουργός Οικονομικών με τη σειρά του ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Τερέσα Μέι

Σύμφωνα με τους Σάντεϊ Τάιμς, η υπουργός Εσωτερικών Τερέσα Μέι σχεδιάζει να διεκδικήσει και αυτή την ηγεσία των Τόρις και θα το ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες. Αναμένεται να εξασφαλίσει τη στήριξη συμμάχων του Κάμερον, οι οποίοι τη θεωρούν την καλύτερη υποψήφια για να αντιμετωπίσει τον Μπόρις Τζόνσον, τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου.

Η Μέι συμμετείχε στην εκστρατεία υπέρ της παραμονής, αλλά λιγότερο ενεργά απ' ό,τι ο Κάμερον και ο υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, οι ελπίδες του οποίου να γίνει ο επόμενος ηγέτης των Συντηρητικών υπέστησαν βαρύ πλήγμα εξαιτίας του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.