Έρευνα Guardian: Το κλίμα στη Βρετανία ένα μήνα μετά το Brexit
<p>Τα συναισθήματα των ψηφοφόρων των δύο πλευρών από την επομένη της κάλπης μέχρι σήμερα</p>
Με τη συμπλήρωση ενός μήνα από το κρίσιμο βρετανικό δημοψήφισμα που σόκαρε την Ευρώπη με την επικράτηση του Brexit, ο Guardian δημοσιεύει μία μεγάλη έρευνα από το Britain Thinks που δείχνει τις σκέψεις των ψηφοφόρων και των δύο πλευρών.
Στην πορεία προς το δημοψήφισμα ο Guardian φιλοξένησε δύο focus groups από ψηφοφόρους του Brighton και του Knowsley, εν αναμονή και της ψηφοφορίας.
Οι ψηφοφόροι εμφανίστηκαν μπερδεμένοι, δύσπιστοι απέναντι στους πολιτικούς και βαθιά ανήσυχοι για το θέμα της μετανάστευσης, στοιχεία που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην επικράτηση του Brexit. Παράλληλα, το επιχείρημα των υποστηρικτών της παραμονής στην ΕΕ σχετικά με την οικονομία δεν έπεισε τους ψηφοφόρους, ενώ αντίθετα ο ισχυρισμός των υποστηρικτών του brexit για εξοικονόμηση 350 εκατομμυρίων λιρών για εθνικούς σκοπούς από την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ είχε την αντίθετη επίδραση. Ένα από τα βασικότερα συμπεράσματα ήταν πως οι ψηφοφόροι έχασαν την εμπιστοσύνη στους πολιτικούς.
"Μας έλεγαν αγράμματους"
Οι υποστηρικτές της αποχώρησης εξέφρασαν οργή απέναντι στον τρόπο με τον οποίον είχαν απεικονισθεί από τα ΜΜΕ και τους αντιπάλους τους.
"Το να ακούς τους χαρακτηρισμούς του στρατοπέδου του «bremain» για όσους επιθυμούσαν την αποχώρηση, ήταν φοβερό. Μας είπαν ηλίθιους, αγράμματους, ρατσιστές. Ήταν αποκρουστικό. Και το γεγονός ότι ζητούν τώρα ένα ακόμη δημοψήφισμα για το ίδιο θέμα είναι σχεδόν διαβολικό", δήλωσε μια γυναίκα που ψήφισε υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ και η οποία ζει στο Knowsley.
"Αφαιρούν το δικαίωμα των παιδιών μας για σπουδές"
Στον αντίποδα, οι ηττημένοι Bremainers εκφράζουν θλίψη για το αποτέλεσμα.
"Γιατί να θέλουν να αφαιρέσουν από τα παιδιά και τα εγγόνια τους την δυνατότητα να εργαστούν ή να σπουδάσουν στο εξωτερικό, κάποια στιγμή στο μέλλον; Γιατί να θέλουν τα παιδιά τους να ζήσουν σε μια χώρα που δεν θα είναι πια ανεκτική, αλλά θα κυριαρχεί η ανισότητα και που τώρα πιθανότατα θα υποστεί μια τρομακτική ύφεση, ενώ την ίδια στιγμή θα είναι ένας εύκολος στόχος για τους τρομοκράτες... Δεν μπορώ πραγματικά να το καταλάβω!", ξεσπά μία γυναίκα.
Η πολιτική αστάθεια που ακολούθησε με την παραίτηση Κάμερον, τις αποχωρήσεις φανατικών του Brexit οπως ο Τζόνσον και τη χρονοβόρο διαδικασία της διαδοχής στον πρωθυπουργικό θώκο, δημιούργησε μία αισιοδοξία στους μετέχοντες της έρευνας, ελπίζοντας πως δεν θα εφαρμοστεί εν τέλει το δημοψήφισμα.
Μία γυναίκα από το Μπράιτον δηλώνει: "Προφανώς κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι το άρθρο 50 δεν θα ενεργοποιηθεί τελικά και έτσι η Βρετανία δεν θα αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά αντίθετα θα προσπαθήσει η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία για τη νέα σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ. Μου αρέσει αυτή η ιδέα, αλλά αναρωτιέμαι αν απλά βρισκόμαστε ακόμα σε άρνηση της πραγματικότητας".
Στο "στρατόπεδο" των Brexiters επικρατεί οργή για τη στάση του Μπόρις Τζόνσον. "Αυτός μας συσπείρωσε για να ψηφίσουμε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ και τώρα δεν θέλει να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτού του αποτελέσματος. Και αυτό με κάνει να νιώθω πραγματικά θυμωμένος - μας γονάτισε και τώρα εγκαταλείπει το πλοίο που βυθίζεται", σημειώνει υποστηρικτής του.
Τα δεδομένα ένα μήνα μετά
Ένα μήνα μετά το δημοψήφισμα, κάποιοι ψηφοφόροι που υποστήριξαν την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ και που συμμετείχαν στις ομάδες εστίασης, εξακολουθούν να διατηρούν κάποιες ελπίδες για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, όμως η συντριπτική αίσθηση που κυριαρχεί σε αυτούς πια είναι ότι η Βρετανία χρειάζεται να ξεπεράσει το δημοψήφισμα και να κινηθεί προς τα εμπρός. Ο αριθμός των πολιτικών στο Westminster που παραιτήθηκαν από τις θέσεις δεν έχει εκπλήξει τους πολίτες, με τα επίπεδα της δυσπιστίας προς τους πολιτικούς να εξακολουθούν να είναι ψηλά και με μερικούς να έχουν αρχίσει να ανησυχούν για την πορεία της οικονομίας.
Η κυρίαρχη όμως άποψη μεταξύ αυτών που υποστήριξαν την έξοδο είναι ότι τα πράγματα έχουν ήδη μπει σε έναν δρόμο και ότι υπάρχει μια απόφαση που πρέπει να εφαρμοστεί. Ένας από αυτούς είπε "Τα πράγματα φαίνεται να έχουν ηρεμήσει λίγο και οι άνθρωποι συζητούν το αποτέλεσμα υπέρ του «Brexit» πια ως κάτι δεδομένο που το έχουν αποδεχθεί".
Δεν λείπει βέβαια και η οργή από κάποιους Bremainers, καθώς ένας από την έρευνα "απαιτεί" να γίνει άμεσα και πάλι δημοψήφισμα.