Ξεκίνησε η συγκέντρωση υπέρ του τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Κολονία
<p><span style="line-height:20.8px">Περίπου 20.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία</span></p>
Περίπου 20.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, άρχισαν να συγκεντρώνονται σήμερα στην Κολονία, στη Γερμανία, για να υποστηρίξουν τον τούρκο πρόεδρο μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος. Συγκεντρωμένοι στη δεξιά όχθη του Ρήνου, οι οπαδοί του ισλαμοσυντηρητικού αρχηγού του κράτους ανέμιζαν στην πλειονότητά τους τουρκικές σημαίες σχηματίζοντας μια κόκκινη υφασμάτινη θάλασσα.
Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να τραγουδούν τον τουρκικό και στη συνέχεια τον γερμανικό εθνικό ύμνο, προτού τηρήσουν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων του πραξικοπήματος.
Στις 16:00 (ώρα Ελλάδας), ώρα έναρξης της συγκέντρωσης, οι συγκεντρωμένοι ήταν "περίπου 20.000", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η αστυνομία της Κολονίας.
Λίγο πριν από την έναρξη της συγκέντρωσης, η τουρκική προεδρία χαρακτήρισε "απαράδεκτη" μία απόφαση της ανώτατης δικαστικής αρχής στη Γερμανία, του Συνταγματικού Δικαστηρίου, να απαγορεύσει στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογά να απευθυνθεί απευθείας στους συγκεντρωμένους μέσω βιντεοσύνδεσης.
Αμφισβητεί την ελευθερία της άποψης στην Γερμανία ο Ερντογάν
Λίγες ώρες πριν τις διαδηλώσεις στην Κολωνία λάδι στη φωτιά έριξε ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος αμφισβητώντας ότι σε Γερμανία και Αυστρία γίνεται σεβαστή η ελευθερία της άποψης. Υποστήριξε μάλιστα ότι απαγορεύεται σε τούρκους που ζουν στις εν λόγω χώρες να τοποθετούν την τουρκική σημαία μπροστά στο σπίτι τους.
Την ίδια στιγμή εκκλήσεις για ειρηνικές κινητοποιήσεις στην Κολωνία απευθύνουν πολλοί γερμανοί πολιτικοί. Ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος προειδοποίησε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την μεταφορά πολιτικών εντάσεων από την Τουρκία στη Γερμανία, ούτε τον εκφοβισμό όσων έχουν διαφορετική άποψη».
Αποφασισμένος για άμεση επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας εμφανίστηκε πάντως ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κολωνίας λέγοντας ότι σε περίπτωση φαινομένων βίας η επέμβαση θα είναι «άμεση και συνεπής». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «όταν συναντώνται ακροαριστεροί και ακροδεξιοί μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένο ότι δεν ανταλλάσουν μόνο απόψεις». Την ίδια στιγμή ο Γιούγκεν Μάτις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κινητοποίησης υπέρ του Ταγίπ Ερντογάν αν το θεωρήσει αναγκαίο. «Ενημερώνομαι κάθε ώρα για ότι συμβαίνει στο προοίμιο της κινητοποίησης», είπε ο επικεφαλής της αστυνομίας.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν πολλές μικρές ξεχωριστές αντιδιαδηλώσεις με πρωτοβουλία κινημάτων της γερμανικής αριστεράς και από μια τοπική ακροδεξιά ισλαμοφοβική ομάδα.