Εμπόριο φρίκης: Πωλούνται από 75 σεντς βίντεο με ομαδικούς βιασμούς Ινδών γυναικών
<p><span style="line-height:20.8px">Το κόστος του καθενός κυμαίνεται από 50 έως 150 ρουπίες</span></p>
Μια νέα αρρωστημένη μόδα στην Ινδία προκαλεί ανησυχία καθώς βίντεο με βιασμούς γυναικών, πωλούνται ανά χιλιάδες καθημερινά σε καταστήματα, με την ινδική αστυνομία να έχει γνώση για το εμπόριο φρίκης, αλλά να παραμένει αδρανής.
Tα βίντεο, διάρκειας από 30 δευτερόλεπτα έως πέντε λεπτά, πωλούνται κατά «εκατοντάδες, ίσως κατά χιλιάδες σε καθημερινή βάση», σύμφωνα με την εφημερίδα Times of India, ενώ το κόστος του καθενός κυμαίνεται από 50 έως 150 ρουπίες (0,75 έως 2 δολάρια).
«Έχουμε γνώση του φαινομένου. Λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα. Αλλά αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, καθώς πωλούνται στην μαύρη αγορά», δήλωσε ο Ατζάι Σάρμα, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της αστυνομίας της πόλης Άγκρα, στο Thomson Reuters Foundation.
Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά περιστατικά ομαδικών βιασμών έχουν καταγγελθεί στην Ούταρ Πραντές, ένα από τα ινδικά κρατίδια που χαρακτηρίζονται λιγότερο ασφαλή για τις γυναίκες.
Την προηγούμενη εβδομάδα, μια γυναίκα και η 14χρονη κόρη της σύρθηκαν έξω από το όχημα τους υπό την απειλή όπλου σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο κι έπεσαν θύματα ομαδικού βιασμού σε παρακείμενους αγρούς. Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αρχικά η αστυνομία δεν ανταποκρίθηκε σε κλήσεις για βοήθεια.
Τα αλλεπάλληλα περιστατικά βιασμών σε ένα από τα πιο επικίνδυνα κρατίδια της χώρας έχει προκαλέσει οργή και ο πρωθυπουργός της κρατιδιακής κυβέρνησης Ακίλες Γιάνταβ έχει δεχτεί έντονα πυρά για την άνοδο των εγκλημάτων βίας ενάντια στις γυναίκες, ενώ η ετικέτα #LawlessUP έχει ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση στο Twitter αυτή την εβδομάδα.
Το 2014 καταγράφηκαν 337.922 περιστατικά βίας κατά γυναικών στο Ούταρ Πραντές, μεταξύ των οποίων και βιασμοί, ενώ οι δράστες μαγνητοσκοπούν με τα κινητά τους τους βιασμούς για να εκβιάζουν τα θύματα, αποτρέποντάς τα να καταφύγουν στην αστυνομία.
Κύμα δημόσιων διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκε από τον ομαδικό βιασμό και τη δολοφονία μιας γυναίκας σε ένα λεωφορείο στο Νέο Δελχί τον Δεκέμβριο του 2012 οδήγησε την κυβέρνηση να δώσει εντολή να επιβάλλονται αυστηρότερες ποινές, ακόμη και η θανατική ποινή, σε δράστες βιασμών κατ' εξακολούθηση, αλλά και να περάσει έναν νόμο με τον οποίο ποινικοποιήθηκε η παρενοχλητική παρακολούθηση.