Βραζιλία: Η Γερουσία παρέπεμψε την Ρούσεφ σε δίκη για την καθαίρεσή της από την προεδρία
<p>Έπειτα από 15ωρη συζήτηση </p>
Η Γερουσία της Βραζιλίας τάχθηκε σήμερα υπέρ της παραπομπής της προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ σε δίκη, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην οριστική καθαίρεσή της λίγο μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο ντε Ζανέιρο.
Έπειτα από 15 ώρες συζητήσεων, οι γερουσιαστές, που αποφάσιζαν με απλή πλειοψηφία, τάχθηκαν τα ξημερώματα, με 59 ψήφους έναντι 21, υπέρ της διεξαγωγής της δίκης της Ρούσεφ, η προεδρική θητεία της οποίας έχει ανασταλεί από τον Μάιο επειδή κατηγορείται ότι παραποίησε δημόσιους λογαριασμούς.
Η συνεδρίαση, της οποίας προήδρευσε ο πρόεδρος του ανώτατου δικαστηρίου Ρικάρντο Λεβαντόφσκι, είχε αρχίσει χθες Τρίτη στις 09:45 (τοπική ώρα, 15:45 ώρα Ελλάδας).
Ουδείς αμφέβαλε για την έκβασή της. Η ψηφοφορία αυτή, την οποία η Ρούσεφ έχασε με διαφορά, προοιωνίζεται ένα δύσκολο σενάριο για την πρόεδρο, σύμφωνα με δηλώσεις γερουσιαστών.
"Η ψηφοφορία αυτή καταδεικνύει πως υπάρχει μια ξεκάθαρη πλειοψηφία και μια σαφής θέση της Γερουσίας σ' αυτή την πολυσυζητημένη διαδικασία καθαίρεσης", δήλωσε ο γερουσιαστής Ρομέρο Γιούκα στο τέλος της συνεδρίασης.
Ο Γιούκα ανήκει στο κεντροδεξιό κόμμα PMDB, του οποίου ηγείται ο αντιπρόεδρος Μισέλ Τεμέρ. Αυτός ο τελευταίος, ο οποίος έχει αναλάβει προσωρινά καθήκοντα αρχηγού κράτους και μετατράπηκε σε αντίπαλο της Ντίλμα Ρούσεφ, διαβεβαίωσε ότι αυτή η τελευταία θα καθαιρεθεί στο διάστημα μεταξύ 28 και 29 Αυγούστου.
Η δίκη της Ρούσεφ αναμένεται ότι θα αρχίσει στις 25 Αυγούστου, τέσσερις ημέρες μετά το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων, και θα διαρκέσει πέντε ημέρες. Θα διεξαχθεί ενώπιον της Γερουσίας, της οποίας θα προεδρεύσει και πάλι για την περίσταση ο πρόεδρος των Ανώτατου Δικαστηρίου Ρικάρντο Λεβαντόφσκι. Στην τελική ψηφοφορία απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων.
Σε περίπτωση οριστικής καθαίρεσης της προέδρου, θα σημάνει το τέλος της 13ετούς εξουσίας του αριστερού Κόμματος των Εργατών. Ο 75χρονος Μισέλ Τεμέρ θα αντικαταστήσει τότε την Ντίλμα Ρούσεφ μέχρι το τέλος της θητείας της, στα τέλη του 2018.
Η πρόεδρος, η οποία επανεξελέγη στα τέλη του 2014 για μια δεύτερη τετραετή θητεία, κατηγορείται ότι παραποίησε τους δημόσιους λογαριασμούς και υπέγραψε διατάγματα για δαπάνες που δεν προβλέπονταν από τον προϋπολογισμό χωρίς να έχει ζητήσει προηγουμένως τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου, μια πρακτική στην οποία είχαν καταφύγει ευρέως οι προκάτοχοί της.
Η Ρούσεφ αρνείται κατηγορηματικά ότι διέπραξε οποιοδήποτε αδίκημα και καταγγέλλει ένα θεσμικό πραξικόπημα που εξυφάνθηκε από τον Τεμέρ και τη βραζιλιάνικη δεξιά.
Σε αυστηρά νομικό επίπεδο, η βραζιλιάνικη εισαγγελία την δικαίωσε εν μέρει εκτιμώντας πως τα όσα της προσάπτονται σχετικά με τον προϋπολογισμό δεν συνιστούν αδικήματα.
Το κατηγορητήριο σε βάρος της, που ήταν ήδη εύθραυστο, δεν βασίζεται πλέον παρά στην υπογραφή εκ μέρους της μερικών επίμαχων διαταγμάτων.