Οι φίλοι των εξωγήινων θα πρέπει να κάνουν λίγη ακόμη υπομονή, καθώς το σήμα που «έπιασε» ένα ρωσικό ραδιοτηλεσκόπιο και προκάλεσε μεγάλη έξαψη διεθνώς τις τελευταίες μέρες, φαίνεται πώς έχει γήινη προέλευση, όπως παραδέχθηκαν επίσημα οι ίδιοι οι Ρώσοι αστρονόμοι.

Το σήμα, με υποτιθέμενη προέλευση από την περιοχή του άστρου HD 164595 σε απόσταση 94 ετών φωτός από τη Γη, είχε ανιχνευθεί πέρυσι τον Μάιο από το γιγάντιο ραδιοτηλεσκόπιο RATAN-600 στον Καύκασο, αλλά έγινε μόλις προ ημερών γνωστό στην υπόλοιπη διεθνή κοινότητα. Τα τηλεσκόπια των αμερικανικών προγραμμάτων αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης SETI και Breakthrough, που πυρετωδώς «χτένισαν» τη συγκεκριμένη περιοχή του ουρανού τις τελευταίες μέρες, απέτυχαν να «πιάσουν» οτιδήποτε.

Τώρα, η αστρονόμος Γιούλια Σοτνίκοβα του Ειδικού Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών ανακοίνωσε ότι «η επεξεργασία και η ανάλυση του σήματος αποκάλυψε ότι κατά πάσα πιθανότητα αυτό έχει γήινη προέλευση». Πρόσθεσε επίσης πως «μπορεί να λεχθεί με βεβαιότητα ότι κανένα εξωγήινο σήμα δεν έχει ακόμα ανιχνευθεί».

Το επίμαχο ραδιοσήμα, με μήκος κύματος 2,7 εκατοστών, είναι πιθανό να προήλθε από ρωσικό στρατιωτικό δορυφόρο, κάτι που είχε συμβεί και κατά τη σοβιετική εποχή, όπως δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο TASS o Αλεξάντερ Ιπάτοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Αστρονομίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, σύμφωνα με το Space.com.
   Και άλλο «μπαλέτο» εξωπλανητών

Αστρονόμοι στις ΗΠΑ ανακάλυψαν τρεις γιγάντιους εξωπλανήτες γύρω από ένα διπλό αστρικό σύστημα. Πρόκειται για δύο «δίδυμα» άστρα που μοιάζουν πολύ με τον Ήλιο μας. Οι δύο πλανήτες περιφέρονται γύρω από το ένα άστρο (HD 133131A) και ο τρίτος πλανήτης γύρω από το δεύτερο άστρο (HD 133131B), σε ένα πολύπλοκο «μπαλέτο».

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Γιοχάνα Τέσκε του Ινστιτούτου Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας "The Astronomical Journal", πραγματοποίησαν την ανακάλυψη με τα Μαγγελανικά Τηλεσκόπια στο Αστεροσκοπείο Λας Καμπάνας στη Χιλή.

Οι τρεις εξωπλανήτες είναι περίπου διπλάσιοι από τον Δία, τον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Τα δύο άστρα απέχουν μεταξύ τους μόνο 360 αστρονομικές μονάδες (μια τέτοια μονάδα ισοδυναμεί με την απόσταση Γης-Ήλιου). Η μικρότερη απόσταση μεταξύ άστρων σε διπλό αστρικό σύστημα με εξωπλανήτες, που είχε βρεθεί μέχρι σήμερα, ήταν 1.000 αστρονομικές μονάδες.