Ο Κρίστιαν Κέρν εμμένει στη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας
<p>Τι είπε ο ομοσπονδιακός Καγκελάριος στην Κεντρική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της αυστριακής Βουλής.</p>
Την πρόθεσή του να θέσει αύριο στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των ηγετών των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Μπρατισλάβα, το θέμα της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία (ΣΣ που ο ίδιος υποστηρίζει με έμφαση), επανέλαβε σήμερα ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Κρίστιαν Κερν, μιλώντας το μεσημέρι στην Κεντρική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της αυστριακής Βουλής.
Τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, του συγκυβερνώντος -- με τους Σοσιαλδημοκράτες -- συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ανέφεραν στην Επιτροπή πως "επίσημα" μεν δεν υπάρχει υποστήριξη της θέσης του καγκελάριου από άλλους ηγέτες, ωστόσο "ανεπίσημα" είναι αρκετά μεγάλη η υποστήριξή της.
Σύμφωνα με τον Κρίστιαν Κερν, μπορεί μεν να μην αναμένεται μία πλειοψηφία, και για το λόγο αυτό να μην επέλθει κάποια αλλαγή πορείας, ωστόσο ο ίδιος επαναλαμβάνει τη θέση του πως είναι προς συμφέρον όλων να τίθενται "ρεαλιστικοί στόχοι", και στο πλαίσιο αυτό, σε κάθε περίπτωση, "στόχος δεν μπορεί να είναι η πλήρης ένταξη".
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε στην Επιτροπή της Βουλής πως είναι καταδικαστέα η απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία τον περασμένο Ιούλιο, όμως επίσης "επικίνδυνες" είναι οι κατοπινές εξελίξεις, από τις οποίες υπήρξαν επιδράσεις μέχρι και την κεντρική Ευρώπη, και κανείς δεν επιτρέπεται να είναι μόνον "απλός θεατής" όσων συμβαίνουν, αλλά θα πρέπει να μιλήσει με "ξεκάθαρη γλώσσα" απέναντι στην Τουρκία.
"Σκληρότητα" στο ζήτημα της Τουρκίας, ακόμη και αν ο ίδιος γνωρίζει πως είναι ο μόνος αρχηγός κυβέρνησης ο οποίος ζητά ανοικτά τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, δείχνει ο καγκελάριος επανειλημμένα σε δηλώσεις του, θεωρώντας ότι αυτό είναι "η σωστή στάση", καθώς όπως τονίζει "η ένταξη (ΣΣ της Τουρκίας) είναι υπεράνω των δυνάμεών μας κατά έναν τρόπο που θα ήταν ανεύθυνη, και να το λέει κανείς αυτό δεν είναι προσβολή αλλά έντιμο".
Τις θέσεις του αυτές επανέλαβε ο Κρίστιαν Κερν και κατά την πρόσφατη συνέντευξη του εφ΄όλης της ύλης στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, στο πλαίσιο των παραδοσιακών ετήσιων συνεντεύξεων των αρχηγών των αυστριακών κοινοβουλευτικών κομμάτων.
Στη συνέντευξη αυτή, αναφερόμενος στην εντολή του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για διακοπή των ανασκαφών του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στην Αρχαία Έφεσο, οι οποίες έχουν παράδοση 120 και πλέον ετών, ο καγκελάριος επισήμανε πως οι ανασκαφές χρηματοδοτούνται από την Αυστρία και το γεγονός της διακοπής τους δεν πρόκειται σε τίποτε να αλλάξει στις αυστριακές θέσεις.
Ήδη στις αρχές Αυγούστου, ο καγκελάριος, θέτοντας για πρώτη φορά το ζήτημα διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας, είχε επισημάνει πως πρόκειται για μία συζήτηση βασικών αρχών, παρατηρώντας πως εάν η Τουρκία επαναφέρει την θανατική ποινή, "κάτι που είναι απαράδεκτο για όλες τις χώρες της ΕΕ", το θέμα της ένταξης θα φύγει ούτως ή άλλως σύντομα από το τραπέζι.
„Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάποιον, ο οποίος δεν τηρεί δημοκρατικές προδιαγραφές ή αδιαφορεί για αναγκαιότητες του κράτους δικαίου", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κρίστιαν Κερν.
Ο Κρίστιαν Κερν είχε αντικρούσει κατηγορηματικά τη θέση πως η κριτική στάση του απέναντι στην Τουρκία υπηρετεί σκοπούς εσωτερικής πολιτικής, τονίζοντας πως δεν αποτελεί "στρατηγική" ενόψει της ανόδου του (ακροδεξιού εθνικιστικού) Κόμματος των Ελευθέρων, αλλά πολύ περισσότερο, πρόκειται για την αντίληψη περί του κράτους δικαίου.