Δείτε γιατί η Νέα Ζηλανδία ξέμεινε από... σπέρμα
<p>Αναζητούνται ήρωες</p>
Συνθήκες… σπερματικής ξηρασίας βιώνει η Νέα Ζηλανδία, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενες γυναίκες που επιθυμούν διακαώς να γίνουν μητέρες να μπαίνουν σε λίστα αναμονής που μπορεί να έχει διάρκεια ακόμη και δύο χρόνια.
Μάλιστα πολλές από αυτές αναγκάζονται να ταξιδέψουν στο εξωτερικό προκειμένου να κάνουν το όνειρο της μητρότητας πραγματικότητα.
Αφορμή, το νομικό πλαίσιο που ισχύει από το 2004 και κάνει λιτότερη ελκυστική τη δωρεά, όπου δωρητής σπέρματος πρέπει να συμφωνεί στην πιθανή ταυτοποίησή του από τον μελλοντικό του απόγονο όταν εκείνος συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του.
Σύμφωνα εξάλλου με τον νέο αυτόν νόμο, η κατακόρυφη πτώση των δωρεών σπέρματος μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου συνέπεσε με τη μεγάλη άνοδο της ζήτησης σπέρματος από ζευγάρια του ίδιου φύλου και γυναίκες που θέλουν να αποκτήσουν μόνες τους παιδί εκτός γάμου.
Σύμφωνα με την μεγαλύτερη τράπεζα σπέρματος της Νέας Ζηλανδίας, υπάρχει αρκετό σπέρμα για την δημιουργία 80 νέων οικογένειών, όμως οι άνθρωποι που αιτούνται για παροχή σπέρματος είναι τέσσερις φορές περισσότεροι.
Το 2015 το κέντρο γονιμότητας της χώρας εξυπηρέτησε 300 γυναίκες που βρίσκονταν στην αναμονή. Αυτές τις περιπτώσεις, το 35% αφορούσε σε ετερόφυλα ζευγάρια, το 25% σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια γυναικών και το 40% σε ανύπανδρες γυναίκες.