Μία δύσκολη εβδομάδα ξεκινά σήμερα για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επέστρεψε αργά το βράδυ του Σαββάτου στις ΗΠΑ, μετά την 9ήμερη περιοδεία του σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή. Ο Τραμπ θα πρέπει να δώσει μάχη σε πολιτικό, αλλά και νομικό επίπεδο, μετά τις σημαντικές αποκαλύψεις για το γαμπρό του και έμπιστο σύμβουλό του στο Λευκό Οίκο, Τζάρεντ Κούσνερ.
Όπως σημειώνουν οι New York Times, πλέον η έρευνα θα επικεντρωθεί στον Κούσνερ αναφορικά με τις σχέσεις του επιτελείου του Τραμπ με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Έτσι ο Πλανητάρχης επιστρέφει στο Λευκό Οίκο για να αντιμετωπίσει μία κρίση που χειροτέρεψε δραματικά κατά την απουσία του. Ενδεικτικό της κατάστασης, το γεγονός ότι ακύρωσε ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην Αϊόβα και ετοιμάζεται να εφαρμόσει με το νομικό του επιτελείο ένα σχέδιο διαχείρισης της κρίσης που έχει προκύψει, να αναδιοργανώσει την επικοινωνιακή του ομάδα ώστε να αντιμετωπίσει ένα σκάνδαλο που θέτει σε κίνδυνο την πολιτική του ατζέντα, αλλά και την οικογένειά του.


Οι New York Times αποκαλύπτουν ότι η ιδιωτική νομική ομάδα του Τραμπ, με επικεφαλής το δικηγόρο της Νέας Υόρκης, Μαρκ Ε. Καζόβιτς, ετοιμάζεται να πάει στην Ουάσιγκτον για να απαντήσει σε ερωτήσει σχετικά με τις επαφές του Κούσνερ με εκπροσώπους του Ρώσου Πρόεδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν είχε γίνει γνωστό αν ο Τραμπ θα συναντούσε τους δικηγόρους του το βράδυ της Κυριακής, καθώς υπήρχε μία φήμη που πλανιόταν στον αέρα, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε. Επίσης, οι σύμβουλοι του Τραμπ ξεκινούσαν συναντήσεις με κορυφαίους δικηγόρους στην Ουάσιγκτον που ειδικεύονται σε θέματα πολιτικών ερευνών για να μπουν και αυτοί στο επιτελείο του αμερικανού Προέδρου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κούσνερ που επέστρεψε στην Ουάσιγκτον κράτησε χαμηλούς τόνους τις τελευταίες ημέρες, ωστόσο δε δείχνει να έχει την πρόθεση να παραιτηθεί υπό το φως των νέων αποκαλύψεων.
Παρόλα αυτά, φαίνεται να δείχνει σημάδια κόπωσης από τη μάχη, αλλά και το πλήγμα που έχει δεχτεί η φήμη και η υπόληψή του. Φέρεται, μάλιστα, να έχει πει σε φίλους ότι ο ίδιος και η σύζυγός του, Ιβάνκα, κόρη του αμερικανού Προέδρου, ότι δεν έχει δεσμευτεί μακροπρόθεσμα στο πλευρό του Τραμπ και ότι θα επανεξετάζει το θέμα κάθε έξι μήνες για να αποφασίζει αν θα παραμείνει στο Λευκό Οίκο ή αν θα επιστρέψει στην ιδιωτική του ζωή στη Νέα Υόρκη.


Τα προβλήματα του Κούσνερ είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Ο Ρινς Πρίμπους, προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, και ο Στηβ Μπάνον, επικεφαλής στρατηγικού σχεδιασμού του Προέδρου, επίσης επέστρεψαν νωρίτερα από τηνπεριοδεία Τραμπ στο εξωτερικό, εν μέρει για να διαχειριστούν το θέμα που έχει ξεσπάσει με την έρευνα για τη Ρωσία και την απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να απολύσει ξαφνικά το διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

Ο Λευκός Οίκος αναζητά πώς θα απαντήσει στα δημοσιεύματα για συνομιλίες του Κούσνερ με το Ρώσο πρέσβη, Σεργέι Κίσλιακ, για τη δημιουργία ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ της ομάδας του πεθερού του και τη Μόσχα για να συζητούν για τον πόλεμο στη Συρία και άλλα θέματα.
Στις συζητήσεις που έγιναν στον Πύργο του Τραμπ συμμετείχε και ο Μέικλ Φλυν, σύμβουλος ασφαλείας του Τραμπ για 24 ημέρες, που παραιτήθηκε επίσης υπό το φως των αποκαλύψεων. Στο παρασκήνιο, είναι πυρετώδεις οι προετοιμασίες των συμβούλων του Τραμπ να φτιάξουν μία ομάδα διαχείρισης της κρίσης σε επικοινωνιακό επίπεδο για να διαχωρίσουν το θέμα της Ρωσίας με το καθημερινό κυβερνητικό έργο.
Οι προσπάθειες τους θυμίζουν το «δωμάτιο πολέμου» που είχε φτιάξει ο πρώην Πρόεδρος, Μπιλ Κίντον, σε διάφορες περιστάσεις για να διαχειριστεί κρίσεις, μεταξύ τους και την κατηγορία ότι είπε ψέματα παρότι είχε ορκιστεί για το σκάνδαλο Λεβίνσκι που κόντεψε να του κοστίσει την Προεδρία. Τότε ο Κλίντον είχε προσλάβει μία ιδιωτική ομάδα νομικών που τον συμβούλευε για να διαχειριστεί τα ερωτήματα που προέκυπταν από την έρευνα, ώστε να διατηρηθεί ταυτόχρονα η αίσθηση ότι η κυβέρνηση συνέχιζε κανονικά τη δουλειά της.
Μεταξύ άλλων, οι σύμβουλοι του Τραμπ έχουν ζητήσει από τον Πρόεδρο, που έχει πάνω από 30 εκατομμύρια ακολούθους στο twitter, να μειώσει τις αναρτήσεις του. Όπως του έχουν πει, κάθε ανάρτηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναντίον και γι’ αυτό το λόγο, ο Τραμπ κατάφερε σε ένα βαθμό να αντισταθεί και να στείλει ελάχιστα tweets κατά τη διάρκεια της 9ήμερης περιοδείας του στο εξωτερικό.