Επτά χιλιάδες πρόσφυγες σήμερα σε ιταλικά λιμάνια
Η ιταλική κυβέρνηση περιμένει ακόμη βοήθεια και αλληλεγγύη από την ΕΕ.
Πάνω από 7.000 πρόσφυγες αναμένεται να έχουν φθάσει στην Ιταλία εντός της ημέρας, ενώ τα λιμάνια της παραμένουν ακόμη ανοιχτά. Η ιταλική κυβέρνηση περιμένει ακόμη βοήθεια και αλληλεγγύη από την ΕΕ.
Τα δέκα πλοία στα οποία τους μετέφεραν οι διασώστες κατευθύνονται προς την Σικελία, την Καλαβρία, την Απουλία αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης.
Προς το παρόν η Ιταλία δεν θέλησε να κλείσει τα λιμάνια της. Ένα ενδεχόμενο στο οποίο είχε αναφερθεί πρόσφατα η κυβέρνηση του Πάολο Tζεντιλόνι. Η Ρώμη ελπίζει ακόμη να φτάσουν ουσιαστικά μηνύματα αλληλεγγύης από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Ο υπουργός Εσωτερικών Mάρκο Μινίτι στο μεταξύ συνάντησε στην Τρίπολη δεκατρείς δημάρχους νότιων πόλεων της Λιβύης. Τους πρότεινε στενή συνεργασία για να μειωθούν τα μεταναστευτικά ρεύματα αλλά το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει μια ισχυρή κρατική δομή, με την οποία να συνεργασθεί η Ιταλία. Ένα ουσιαστικό δεδομένο που θέτει εμπόδια και σε μια ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας Λιβύης- Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως συνέβη πέρυσι με την Τουρκία.
Μ. Ρέντσι: Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε τους πάντες
H Ιταλία δεν έχει κλείσει ακόμη τα λιμάνια της σε πλοία που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες, όπως είχε πρόσφατα προειδοποιήσει
Τον περασμένο Ιούνιο έφτασαν στην Ιταλία 25.000 μετανάστες και πρόσφυγες, 85.000 συνολικά μέσα στους πρώτους έξι μήνες του χρόνου, μια αύξηση 21% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι.
«Δεν μπορούμε να υποδεχθούμε τους πάντες και δεν πρέπει να νιώθουμε ενοχές γι' αυτό. Πρέπει να βοηθήσουμε όσους μεταναστεύουν, ώστε να μπορέσουν να μείνουν σπίτι τους», είναι η άποψη του κεντροαριστερού πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. «Προσοχή, αν δεν πούμε με ποιο τρόπο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας», απαντούν όμως οι καθολικοί επίσκοποι της χώρας.
«Στα λόγια υπάρχει μεγάλη αλληλεγγύη. Αλλά σε ό,τι αφορά τις πράξεις η Ευρώπη συνεχίζει να μένει αδρανής ενώπιον του δράματος της μετανάστευσης στην Μεσόγειο και των δυσκολιών της Ιταλίας, η οποία έχει μείνει μόνη πλέον στην αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης», προσθέτει η εφημερίδα του Βατικανού «Oσερβατόρε Ρομάνο».
Πηγή: DW