Το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία. Παράλληλα, η ισπανική Γερουσία αποφάσισε την αναστολή της διοικητικής ανεξαρτησίας της επαρχίας της Καταλονίας. 

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Ψυχραιμία συνιστά ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι στην πρώτη του αντίδραση στην καταλανική ψήφο, μέσω Twitter. «Ζητώ ψυχραιμία από όλους τους Ισπανούς. Το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία» έγραψε. 

Χιλιάδες Καταλανοί έχουν βγει ήδη στους δρόμους πανηγυρίζοντας την απόφαση του κοινοβουλίου τους.  

Η Κομισίον, δια της εκπροσώπου του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μίνα Αντρέεβα, απάντησε δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Στη ημερήσια συνέντευξη τύπου νωρίτερα η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.