Την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Συντάγματος της Ισπανίας, για την αναστολή της διοικητικής ανεξαρτησίας της επαρχίας της Καταλονίας, ψήφισε η ισπανική Γερουσία με πλειοψηφία 214 ναι έναντι 47 όχι. 

Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει πως το Συνταγματικό δικαστήριο της Ισπανίας έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες συνταγματικού ελέγχου του ψηφίσματος ανεξαρτησίας της Καταλονίας. O υπό απόλυση πρωθυπουργός της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζντεμόν, θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της εξέγερσης, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της γενικης εισαγγελίας της Ισπανίας. 

Νωρίτερα σήμερα το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos) αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Ραχόι: Το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία

Ψυχραιμία συνιστά ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι στην πρώτη του αντίδραση στην καταλανική ψήφο, μέσω Twitter. «Ζητώ ψυχραιμία από όλους τους Ισπανούς. Το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία» έγραψε. 

Ο Ραχόι αναμένεται να κάνει επίσημες δηλώσεις μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου στο οποίο θα συζητηθεί το πως θα εφαρμοστεί η διοικητική μετάβαση της Καταλονίας υπο την κεντρική κυβέρνηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως, για το σκοπό αυτό. θα οριστεί υπουργός Καταλονίας κι ένα ειδικό συμβούλιο. Αναμένεται επίσης η «απόλυση» της κυβέρνησης της Καταλονίας και η πλήρης υπαγωγή των αρχών ασφαλείας της επαρχίας στις κεντρικές ισπανικές. Καταλανοί αυτονομιστές δηλώνουν πως θα αντισταθούν στην εγκατάσταση της ισπανικής διοίκησης στα δημόσια κτίρια αυξάνοντας τους φόβους για νέο, ίσως και χειρότερο αυτή τη φορά, κύμα βίαιων συγκρούσεων.  

Εν τω μεταξύ, οι σημερινές εξελίξεις προκάλεσαν τριγμούς στο ισπανικό χρηματιστήριο

«Σήμερα, το νόμιμο κοινοβούλιο έχει λάβει ένα πολυαναμενόμενο και επιθυμητό βήμα» δήλωσε ο Καταλανός πρωθυπουργός, Κάρλες Πουτζντεμόντ που κάλεσε τους πολίτες να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια και την ειρήνη στον τόπο τους.

Χιλιάδες Καταλανοί έχουν βγει ήδη στους δρόμους πανηγυρίζοντας την απόφαση του κοινοβουλίου τους. Διαδηλωτές κατεβάζουν ισπανικές σημαίες από τα δημόσια κτίρια.  

Τον εθνικό ύμνο της Καταλονίας τραγούδησαν οι καταλανοί βουλευτές μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Γερουσίας. 

Στηρίζουν Ραχόι ΗΠΑ και Ευρώπη

Η κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας δεν αλλάζει τίποτα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνδιαλέγεται μόνο με την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η Κομισίον, δια της εκπροσώπου του προέδρου της, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μίνα Αντρέεβα, απάντησε δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία. «Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην (καθιερωμένη) μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν έχει ανάγκη από άλλες ρωγμές, άλλα ρήγματα». «Δεν είναι απαραίτητο να εμπλακούμε σε αυτήν τη διαμάχη στο εσωτερικό της Ισπανίας όμως δεν θέλω αύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση να αποτελείται από 95 κράτη μέλη» είπε σε δημοσιογράφους ο Γιούνκερ, που βρίσκεται στη Γαλλική Γουιάνα μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Κανείς στην ΕΕ δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας» δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι.

Την στήριξη τους στην κυβέρνηση Ραχόι δήλωσαν η Γαλλία κι η Γερμανία

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε δήλωση στήριξης της κυβέρνησης Ραχόι.