Η κυβέρνηση Ραχόι αποφάσισε τη διάλυση του καταλανικού κοινοβουλίου και ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, ανακοίνωσε εκλογές στην επαρχία της Καταλονίας στις 21 Δεκεμβρίου. 

Τα έκτακτα μέτρα αυτά αποφασίστηκαν μετά την ψήφιση, από την ισπανική Γερουσία, της ενεργοποίησης του άρθρου 155 που επιτρέπει την προσωρινή αναστολή της διοικητικής ανεξαρτησίας της Καταλονίας. 

Ωστόσο ο Μαριάνο Ραχόι είπε πως δεν πρόκειται για αναστολή της ανεξαρτησίας μιας και η πρόθεση είναι μετά τις εκλογές, που θα έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα, να επανέλθει η Καταλονία στην πρότερη κατάσταση. 

«Δεν μας αρέσει να είμαστε σε αυτή τη θέση αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Δεν αναστέλλουμε την ανεξαρτησία, επαναφέρουμε τη νομιμότητα. Το κράτος δικαίου έχει τα εργαλεία να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και το Σύνταγμα και τα δικαιώματα όλων των πολιτών της χώρας» είπε ο Ραχόι.  

«Είναι τα απαραίτητα βήματα για να επιστρέψουμε στη νομιμότητα» δήλωσε ο Ραχόι σε μήνυμα του μετά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και πρόσθεσε ότι «πρέπει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα κι η κανονικότητα εξαρτάται από το νόμο».

«Η Καταλονία οδηγήθηκε σε ένα αδιέξοδο» τόνισε και κατηγόρησε τον υπό απόλυση Καταλανό πρωθυπουργό, Κάρλες Πουτζντεμόν, ότι είχε την ευκαιρία να κάνει εκλογές για να επιστρέψει η κανονικότητα αλλά εφόσον δεν το έκανε «η Ισπανία πρέπει να λάβει μέτρα για να τηρηθεί η νομιμότητα». Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με την γενική εισαγγελία της Ισπανίας, ο Πουτζντεμόν θα ελεγχθεί για το αδίκημα της εξέγερσης

«Πρέπει να αποκατασταθεί η ομαλότητα στις σχέσεις Καταλονίας και Ισπανίας» είπε ο Ισπανός πρωθυπουργός και για το λόγο αυτό επικαλέστηκε το δημοκρατικό αίσθημα των πολιτών και κάλεσε τους Καταλανούς να συμβιβαστούν με τις επιταγές της νομιμότητας.