Σε ανακοινώσεις για τον δράστη που σκόρπισε τον τρόμο σε κεντρικό δρόμο της Μελβούρνης τραυματίζοντας 19 άτομα προχώρησε η αστυνομία της Πολιτείας της Βικτώρια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης, ο οδηγός είναι αφγανικής καταγωγής και ηλικίας 32 ετών και δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με τρομοκρατία. Ωστόσο έχει ποινικό μητρώο για ανάρμοστη συμπεριφορά και για χρήση ναρκωτικών, ενώ αποκαλύφθηκε πως κάνει χρήση φαρμάκων, αφού αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα.

Συνεχίζονται ωστόσο οι έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει περίπτωση το περιστατικό να συνδέεται με τρομοκρατία, αλλά ως τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να το αποδεικνύουν. Επιβεβαίωσαν πως ο οδηγός ήθελε να κάνει κακό στους πεζούς και προς το παρόν νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της πόλης, όπως και ένας αστυνομικός που τραυματίστηκε στην προσπάθεια να τον συλλάβει.

Ακόμη δεν έχει ανακριθεί ο δράστης, κάτι που αναμένεται να γίνει αύριο.

Όσον αφορά τη δεύτερη σύλληψη, ο επίσης αφγανικής καταγωγής άνδρας που είναι στα χέρια της ασφάλειας μιλούσε στο κινητό του και βρέθηκε μαχαίρι πάνω του, αλλά ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί αν σχετίζεται με την υπόθεση.

Ο πρωθυπουργός της Βικτόρια Ντάνιελ Άντριους επιβεβαίωσε τον αριθμό των 19 τραυματιών, εκ των οποίων οι 15 είναι εκτός κινδύνου και οι 4 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, με ένα μικρό κοριτσάκι να έχει σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι.

«Ήταν μια πράξη δειλίας, μια πράξη κακού, σε μια γιορτινή περίοδο για τον κόσμο. Είμαστε λυπημένοι και πληγωμένοι από το συμβάν. Όμως είμαστε και περήφανοι γιατί απλός κόσμος αντέδρασε ψύχραιμα και βοήθησε τους τραυματίες άμεσα. Έχω ενημερώσει τον πρωθυπουργό (Μάλκομ Τέρνμπουλ) για την κατάσταση και την εξέλιξη των ερευνών», ανέφερε ο κ. Άντριους.

Το απόγευμα (λίγο μετά τις 16:00 τοπική ώρα), ο οδηγός του SUV σκόρπισε τον τρόμο έξω από τον κεντρικό σταθμό μετρό της Μελβούρνης, στη διασταύρωση των οδών Φλίντερς και Ελίζαμπεθ, οδηγώντας με μεγάλη ταχύτητα το αυτοκίνητό του, με σκοπό να σκοτώσει κόσμο.

Τραυμάτισε 19 άτομα, με ένα κοριτσάκι 3 ετών και άλλους τρεις να είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και έπεσε σε πινακίδα πάνω στον δρόμο μπροστά στον σταθμό και οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν μετά από πάλη.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, ξαφνικά είδαν ανθρώπινα σώματα να πετάγονται στον αέρα και μια ομάδα δέκα ατόμων προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη πριν χτυπήσει κι άλλους. Ένας εκ των ατόμων ήταν μάλιστα αστυνομικός, ο οποίος δεν ήταν σε ώρα υπηρεσίας.

Τελικά, αφού τον ακινητοποίησαν δύο αστυνομικοί σε υπηρεσία, ο κόσμος προσπάθησε να βοηθήσει τους τραυματίες, με την περιοχή να κλείνει για πολλές ώρες για λόγους ασφαλείας.

Δεκάδες ασθενοφόρα, ειδικές δυνάμεις, αλλά και ψυχολόγοι για να βοηθήσουν τους τραυματίες και τους μάρτυρες του συμβάντος βρέθηκαν στο σημείο.