Μπορεί η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ να έχει προκαλέσει την αγανάκτηση του μουσουλμανικού κόσμου και τη δυσαρέσκεια μεγάλων ηγετών σε άλλα κράτη, όμως η κυβέρνηση του Ισραήλ φαίνεται πως είναι έτοιμη να προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω.

Ήδη η Γουατεμάλα ανακοίνωσε πως και αυτή θα μεταφέρει την πρεσβεία της στην πόλη της Ιερουσαλήμ μαζί με τους Αμερικανούς, με το Ισραήλ να είναι σε «προχωρημένες συζητήσεις» με περισσότερα από δέκα κράτη, προκειμένου να πράξουν το ίδιο.

Μάλιστα, επίσημη πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ανέφερε πως είναι σε επαφές με περισσότερες από 10 χώρες, εκ των οποίων κάποιες είναι ευρωπαϊκές.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Χοτόβελι απέφυγε ωστόσο να κατονομάσει τις χώρες, αλλά επιβεβαίωσε πως υπάρχουν προχωρημένες επαφές.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή», είπε λακωνικά η Χοτόβελι, με τον Τραμπ να φαίνεται πως «τραβάει» κι άλλα κράτη στην Ιερουσαλήμ καθώς περιμένει τους συμμάχους των ΗΠΑ να τον στηρίξουν στην απόφασή του, που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Πριν μία εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη, υπό τον φόβο να ξεφύγει η κατάσταση στην περιοχή, έκαναν ένα ψήφισμα μεταξύ 128 χωρών για να βρεθεί μια μέση λύση στο θέμα, όμως ΗΠΑ, Γουατεμάλα και έξι ακόμη χώρες ψήφισαν κατά της πρότασης του ΟΗΕ, με τις χώρες της Ευρώπης στην πλειοψηφία τους να ψηφίζουν υπέρ της λύσης.

Όπως φαίνεται όμως, κάποιες χώρες αλλάζουν στάση και πάνε με την πλευρά του Τραμπ, καθώς συζητούν ήδη το ενδεχόμενο να μετακομίσουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.