Με την κατηγορία για παραβίαση του νόμου περί κρατικών μυστικών θα δικαστούν από δικαστήριο της Ρανγκούν στη Μιανμάρ δύο δημοσιογράφοι του πρακτορείου Reuters οι οποίοι ερεύνησαν τις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη δυτική πλευρά της χώρας, όπου ο στρατός κατηγορείται για εθνοκάθαρση εναντίον της μειονότητας των μουσουλμάνων Ροχίνγκια.

Η απαγγελία των κατηγοριών απομακρύνει το ενδεχόμενο να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι δύο δημοσιογράφοι, παρά τις εκκλήσεις διεθνών οργανισμών για την απελευθέρωσή τους.

Ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. εκφράζουν την ανησυχία τους για τον περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου στη Μιανμάρ παρά την ανάληψη της εξουσίας από μια πολιτική κυβέρνηση υπό τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Ο Ουά Λόουν, 31 ετών, και ο Κέι Σου Όου, 27 ετών, κατηγορούνται ότι παραβίασαν τον νόμο περί κρατικών μυστικών, που χρονολογείται από την εποχή της αποικιοκρατίας, επειδή είχαν στην κατοχή τους έγγραφα που συνδέονταν με τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Ροχίνγκια.

Περισσότεροι από 650.000 μουσουλμάνοι έχουν εγκαταλείψει την Πολιτεία Ραχίν από τα τέλη Αυγούστου οπότε ο στρατός της Μιανμάρ ξεκίνησε μια επιχείρηση εναντίον τους. Έκτοτε η Μιανμάρ βρίσκεται υπό διεθνή πίεση, με τον στρατό να αρνείται τις κατηγορίες.

Αν κριθούν ένοχοι, οι δύο δημοσιογράφοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν έως και σε 14 χρόνια κάθειρξη. Στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας σήμερα, αρκετοί δημοσιογράφοι ήταν παρόντες φορώντας μαύρα ρούχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Σε αυτή την υπόθεση κανένα στοιχείο που έχουν παρουσιάσει οι Αρχές δεν μοιάζει πειστικό. Όλα δείχνουν ότι ο Ουά Λόουν και ο Κέι Σου Όου λειτουργούν σαν αποδιοπομπαίοι τράγοι για τις Αρχές προκειμένου να αποτρέψουν τους πολύ περίεργους δημοσιογράφους», επεσήμανε ο Ντάνιελ Μπάσταρντ, υπεύθυνος του γραφείου για την Ασία και τον Ειρηνικό των RSF.