Στην προσπάθειά του να εξομαλύνει τη σχέση του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Ντόναλντ Τραμπ, εκτός του συνθήματος «Πρώτη η Αμερική», αναμένεται να μιλήσει και για μία «ανοιχτή» και «δίκαιη» στάση στο διεθνές εμπόριο. Άπαντες στην Ελβετία και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ περιμένουν σήμερα την ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, που θα είναι απρόβλεπτη, όπως και ο χαρακτήρας εξάλλου του Τραμπ.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως θα προκαλέσει πάλι με τη στάση του, αλλά υπάρχουν πιέσεις από την Αμερική να μαλακώσει τη στάση του, κάτι που έκανε νωρίτερα το πρωί, λέγοντας πως θα ζητήσει συγνώμη στη βρετανική κυβέρνηση για τις αναρτήσεις υλικού από ακροδεξιά γκρουπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμένεται να «δεσμευτεί για μια ελεύθερη και ανοιχτή αγορά, μέσα όμως σε δίκαιες και αμερόληπτες συνθήκες», όπως είπε νωρίτερα.

«Το μήνυμα θα είναι πως η Αμερική είναι έτοιμη να κάνει δουλειές με όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα έπειτα από μια πολύ ευνοϊκή προς τις επιχειρήσεις φορολογική μεταρρύθμιση», ανέφερε αξιωματούχος της αμερικανικής πλευράς.

Ο Τραμπ αναμένεται επίσης να αναφερθεί ενώπιον του ακροατηρίου του, που αποτελείται από εργοδότες και πολυεκατομμυριούχους, στην τύχη των «γυναικών και των ανδρών που έχουν αφεθεί στην άκρη του δρόμου». Η ομιλία του θα γίνει περίπου στις 16:00 ώρα Ελλάδος και θα διαρκέσει 15 λεπτά.