Πέρα από τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αργεντινή και τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα να επιστρέψει η χώρα στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ, υπάρχουν και τα οικονομικά σκάνδαλα. Αυτά αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης της τέως προέδρου Κριστίνα Φερνάντες.

Έκπληκτοι (ως ένα βαθμό) οι πολίτες παρακολουθούν τα τελευταία τρία χρόνια μια μοναδική «παρέλαση» πρώην υπουργών -ακόμα και του τέως αντιπροέδρου της Αργεντινής- από αστυνομικά τμήματα σε κρατητήρια, σε αίθουσες δικαστηρίων και τελικά στα σωφρονιστικά καταστήματα. Ακόμα πιο έκπληκτοι οι πολίτες διαβάζουν μαρτυρίες για «πακέτα» εκατομμυρίων δολαρίων στα χέρια τέως κυβερνητικών αξιωματούχων.

Η πλέον κορυφαία στιγμή ήταν η ανακάλυψη «καρνέ» με ονόματα και ποσά. Τα ποσά αφορούν «δωράκια» για δημόσια έργα και άλλες εξυπηρετήσεις. Το σχεδόν αστείο σε αυτή την ιστορία με τα «καρνέ» είναι ότι ουσιαστικά πρόκειται για τετράδια μαθητών δημοτικού σχολείου που είχε στην κατοχή του (και «ενημέρωνε») ο σοφέρ ενός πρώην υπουργού...

Μέχρι που η Δικαιοσύνη έφτασε στην κορυφή: Πριν από ένα 24ωρο ο δικαστής που διερευνά την υπόθεση άσκησε ποινική δίωξη στην τέως πρόεδρο της χώρας Κριστίνα Φερνάντες, την οποία κατηγορεί ότι υπήρξε ο «εγκέφαλος» της επιχείρησης με τα «καρνέ».

Μάλιστα η Δικαιοσύνη ζητά την προφυλάκιση της προέδρου, όπως άλλωστε είχε συμβεί πριν από ένα χρόνο με τον αντιπρόεδρό της Αμάδο Μπουδού, ο οποίος τελικά καταδικάστηκε σε κάθειρξη πέντε ετών για άλλη υπόθεση.

Μαζί με την τέως πρόεδρο κατηγορούνται και δεκάδες άλλοι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπουργοί.

Το ζήτημα βέβαια με την Κριστίνα Φερνάντες είναι ότι είναι γερουσιαστής (εξελέγη το 2017) και απολαμβάνει ασυλίας. Είναι δε σχεδόν αδύνατο να αποφασίσει το Κογκρέσο άρση της ασυλίας της, διότι δεν βγαίνουν τα κουκιά.

Ούτε όμως η κυβέρνηση του νυν προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι θέλει τώρα να μπλέξει με τέτοια ζητήματα. Η Φερνάντες αποτελεί εμβληματική προσωπικότητα σε μεγάλη μερίδα των Περονιστών και η πόλωση σε περίπτωση που έμπαινε στη φυλακή θα ήταν αδιανόητη, ειδικά τώρα που η Αργεντινή χρειάζεται ηρεμία και σταθερότητα για να διαχειριστεί τα 50 δισ. δολάρια οικονομικής βοήθειας που έλαβε από το ΔΝΤ.

Η απόφαση της Δικαιοσύνης αποτελεί ασφαλώς τεράστιο πολιτικό πλήγμα για την τέως πρόεδρο, η οποία πριν από λίγες εβδομάδες αναγκάστηκε να αποδεχθεί μια σχεδόν προσωπική ταπείνωση: δέχθηκε να μπουν στις προσωπικές της κατοικίες άνδρες της Αστυνομίας για να ψάξουν στοιχεία. Με εισαγγελική εντολή ασφαλώς. Στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκε ότι της έκαναν τα σπίτια άνω-κάτω.

Η Φερνάντες δεν έχει κρύψει την επιθυμία της να είναι και πάλι υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2019. Έχει άλλωστε το δικαίωμα να επιστρέψει στην προεδρία, δεδομένου ότι μεσολάβησε άλλος πρόεδρος από τα οκτώ συνεχόμενα χρόνια (δύο θητείες) που επιτρέπει το Σύνταγμα.

Δεν είναι βέβαια καθόλου σίγουρο ότι την θέλουν όλοι οι περονιστές, λόγω της εικόνας που παρουσιάζει πλέον στα μάτια της κοινής γνώμης η διακυβέρνησή της την περίοδο 2007-2015: σκάνδαλα, «καρνέ», υπουργοί στη φυλακή...

Υπάρχει βέβαια και μια άλλη πτυχή: για να μπει στη φυλακή ένας τέως πρόεδρος πρέπει η απόφαση να φτάσει στο Ανώτατο δυνατό επίπεδο και να τελεσιδικήσει. Αυτό μπορεί να μην συμβεί ποτέ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος (1989-1999) της Αργεντινής, Κάρλος Μένεμ, ο οποίος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 7 ετών για την πώληση όπλων σε Κροατία και Ισημερινό τη δεκαετία του 1990, όταν οι δύο χώρες τελούσαν υπό διεθνές εμπάργκο προμήθειας στρατιωτικού υλικού. Η Κροατία για το εμπάργκο του ΟΗΕ στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ο Ισημερινός, διότι τελούσε σε πολεμική διένεξη με το Περού.

Ο 88χρονος Μένεμ είναι γερουσιαστής (όπως η Φερνάντες) και ακόμα περιμένει την οριστική απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αργεντινής για την υπόθεσή του.