Σε δεινή θέση βρίσκεται η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, αφού το περίφημο σχέδιό της για τo Βrexit, αντιμετωπίστηκε εχθρικά ακόμα και στη Σύνοδο της ΕΕ που έγινε στο Σάλτσμπουργκ. Μπορεί ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να προσπάθησε να είναι ευγενικός μαζί της, ωστόσο, σε ρόλο «κακού μπάτσου» εμφανίστηκε ο Πολωνός πρόεδρος της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος ουσιαστικά της είπε ότι το «σχέδιο δεν δουλεύει».

Από κοντά και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος σε μια προσπάθεια να κερδίσει πόντους εντός της ΕΕ, ξεκαθάρισε ότι η Ένωση δεν πρέπει να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των Βρετανών. 

O Οκτώβριος είναι πλέον ο καθοριστικός μήνας στην υπόθεση της συμφωνίας με την ΕΕ, αλλά ακόμα και ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, ο οποίος είχε κατ΄ιδίαν συνάντηση με την Μέι για το θέμα της Βορείου Ιρλανδίας, αποκόμισε την εντύπωση ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, πολλοί ηγέτες της ΕΕ άφησαν να εννοηθεί στο Σάλτσμπουργκ ότι η καλύτερη λύση για την Βρετανία θα ήταν ένα νέο δημοψήφισμα.

Πώς απάντησε σε αυτό το τελευταίο η Μέι; «Είναι πιθανότερο η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Αγγλίας να κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο παρά το Ηνωμένο Βασίλειο να επανενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit» δήλωσε σε αυστριακή εφημερίδα.

Αλλά και στο Λονδίνο η κατάσταση μοιάζει εκρηκτική. Ο τέως υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, δήλωσε ότι υπάρχουν έως 40 βουλευτές των Συντηρητικών που θα μπορούσαν να καταψηφίσουν το σχέδιο της πρωθυπουργού στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Οι συγκεκριμένοι βουλευτές ανήκουν στον σκληρό πυρήνα των ευρωσκεπτικιστών που δεν θέλουν ούτε να ακούσουν για «μαλακό» Brexit. Αλλά ούτε η Αντιπολίτευση στη Βουλή δείχνει πρόθυμη να δώσει σανίδα σωτηρίας στην πρωθυπουργό και την κυβέρνησή της. 

Υπενθυμίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019. Εάν καταψηφίσουν τη συμφωνία που θα φέρει στη Βουλή η Μέι τα 40 μέλη των Τόρις και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τότε το νομοσχέδιο πάει στον κάλαθο των αχρήστων και η χώρα θα πάει σε άτακτο Brexit με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Οπαδοί του «σκληρού Brexit» θεωρούν ότι οι προτάσεις της Μέι επιτρέπουν στην ΕΕ να διατηρήσει τον έλεγχο σε μεγάλο μέρος της οικονομίας της Βρετανίας, κατά συνέπεια αντίκειται στον διακηρυγμένο της στόχο να αποχωρήσει η χώρα από την Τελωνειακή Ενωση και την Ενιαία Αγορά.