Στην Ισπανία έχουν εδώ και τέσσερις περίπου μήνες νέο πρωθυπουργό, αλλά το διάστημα είναι πολύ μικρό για να αλλάξει η ατζέντα. Έτσι, ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ βρήκε μπροστά του το «αγκάθι» της Καταλονίας, έστω και αν η παρουσία του έχει δημιουργήσει ένα ελαφρώς καλύτερο κλίμα συνεννόησης με τους Καταλανούς.

Πριν από λίγες μέρες ο Σάντσεθ βρέθηκε στον Καναδά, μια χώρα που έχει στο παρελθόν αντιμετωπίσει ανάλογα ζητήματα. Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, έκλεψε -όπως πάντα- την παράσταση, αφού στην επίσημη συνάντηση με τον Ισπανό ομόλογό του φορούσε πουά κάλτσες (φωτογραφία).

Σε θέματα ουσίας, ο Σάντσεθ εξήρε την πολιτική κουλτούρα του Καναδά, λέγοντας ότι «αποτελεί παράδειγμα για το πώς στην πολιτική μπορούν να βρεθούν λύσεις».

Το 1995 οι πολίτες του γαλλόφωνου Κεμπέκ προσήλθαν στις κάλπες για να αποφασίσουν αν θέλουν να ανήκουν στον Καναδά. Η συμμετοχή σε εκείνο το δημοψήφισμα έφτασε σε επίπεδα-ρεκόρ: 93% και το αποτέλεσμα ήταν οριακό. Υπέρ της παραμονής στον Καναδά ψήφισε το 50,6%, ενώ το 49,4% προτίμησε την ανεξαρτησία. Σε ψήφους: 2.362.648 ψήφισαν Καναδά, έναντι 2.308.360 που ψήφισαν Κεμπέκ. Έκτοτε το θέμα δεν επανήλθε.

Ούτε όμως στην Σκωτία υπήρξε συνέχεια μετά το δημοψήφισμα του 2014, αν και κατά καιρούς έγιναν και γίνονται δηλώσεις της τοπικής κυβέρνησης για νέο δημοψηφίσμα, ειδικά μετά το Brexit που ψήφισαν οι Άγγλοι για λογαριασμό όλου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πάντως, στο δημοψήφισμα του 2014, οι σκωτσέζοι ήταν πιο μαζικοί στο «όχι»: το 55% ψήφισε παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο, έναντι 44% που προτίμησε την ανεξαρτησία.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ισπανός πρωθυπουργός έστειλε από τον Καναδά ένα ακόμα μήνυμα συνεννόησης στην Καταλονία: είπε ότι μπορούν να βρεθούν λύσεις «μακριά από τα δικαστήρια», σαφέστατη αναφορά στα όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια -επί Μαριάνο Ραχόι- όταν πολλοί ηγέτες της ανεξαρτησίας της Καταλονίας βρέθηκαν στη φυλακή. Φυσικά, βάσει νόμου. Ο δε Κάρλες Πουτσδεμόν, παραμένει «εξόριστος» στην Γερμανία.

Ο Σάντσεθ δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να χορηγηθεί χάρη σε καταδικασθέντες, αφού όμως τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις. Δεν πρόκειται όμως, όπως παρατηρούν αρκετοί στην Μαδρίτη, να το πράξει χωρίς ανταλλάγματα.