Την απόφαση να σταματήσει κάθε επαφή με το Οικουμενικό Πατριαρχείο έλαβε στη Σύνοδο του Μινσκ η ρωσική Εκκλησία, ύστερα και από την έντονη δυσαρέσκειά της για την αυτοκεφαλία της ουκρανικής Εκκλησίας.

Η ρωσική Εκκλησία εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κωνσταντινούπολη θα αλλάξει άποψη στο θέμα αυτό. Μάλιστα, μιλώντας από τη Λευκορωσία, μετά από την σύνοδο της Ρωσικής Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε ότι «η Ρωσική Ιερά Σύνοδος δεν είχε άλλη επιλογή παρά να διασπάσει τους δεσμούς με το Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη»

Οι Ρώσοι είχαν δηλώσει πως θα «υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ορθοδόξων» αν υπάρξουν αναταραχές στην Ουκρανία μετά και από τη σχετική αναγνώριση της ανεξαρτησίας της ουκρανικής Εκκλησίας.

«Αν λάβουν χώρα παράνομες ενέργειες, τότε προφανώς, όπως η Ρωσία προστατεύει παντού τα συμφέροντα των Ρώσων και των ρωσοφώνων, έτσι θα υπερασπιστεί και τα συμφέροντα των ορθοδόξων. Είναι μια συνολική και κατανοητή θέση», σημείωσε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο κ. Πεσκόφ είχε δηλώσει πως η προστασία των ορθοδόξων θα γίνει «αποκλειστικά με πολιτικά και διπλωματικά» ενώ «αφορά το ενδεχόμενο οι ουκρανικές αρχές να μην καταφέρουν να κρατήσουν υπό έλεγχο την κατάσταση και μέσα στα όρια της νομιμότητας, αν η κατάσταση πάρει χαρακτήρα άσχημο και βίαιο».