Στήριξη από τους «αντάρτες» για το Brexit ζητά η Μέι
«Για να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον απαιτείται να επιδείξουμε ψυχραιμία σε αυτά τα τελευταία στάδια των διαπραγματεύσεων, τα δυσκολότερα απ' όλα», είπε
Κάλεσμα στους «αντάρτες» βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος να την στηρίξουν, στα τελικά στάδια της διαδικασίας του Brexit, έκανε η Τερέζα Μέι, τονίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει στην πιο δύσκολη φάση τους, μολονότι φαίνεται πως η συμφωνία είναι κοντά.
Καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρές επιθέσεις αφού δεν κατάφερε για άλλη μια φορά να οριστικοποιήσει μια συμφωνία με την ΕΕ στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, η Μέι προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα στο κοινοβούλιο, όπου η στρατηγική της έχει εξοργίσει τόσο τους ευρωσκεπτικιστές όσο και τους φιλοευρωπαίους πολιτικούς.
«Για να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον απαιτείται να επιδείξουμε ψυχραιμία σε αυτά τα τελευταία στάδια των διαπραγματεύσεων, τα δυσκολότερα απ' όλα», είπε.
Απομένουν μόνο πέντε μήνες μέχρι την προγραμματισμένη "έξοδο" αλλά οι διαπραγματεύσεις έχουν κολλήσει με αφορμή τη διαφωνία ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου για τη λεγόμενη «δικλείδα ασφαλείας» για τη Βόρεια Ιρλανδία – δηλαδή τον μηχανισμό που θα εφαρμοστεί για να μην επανέλθει ένα "σκληρό σύνορο" στην Ιρλανδία αν δεν συμφωνηθεί εγκαίρως η μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών.
Σήμερα, προσπαθώντας να επισημάνει πόσο μεγάλη πρόοδος έχει γίνει τον τελευταίο χρόνο, η Μέι είπε στο κοινοβούλιο ότι η κυβέρνηση τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει πετύχει συμφωνίες για τα πάντα, από το καθεστώς του Γιβραλτάρ μέχρι τις μεταφορές και τα θέματα ασφαλείας. «Το 95% της Συμφωνίας Αποχώρησης και τα πρωτόκολλά της έχουν συμφωνηθεί», είπε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Μέι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητήσει η κυβέρνησή της μια «μικρή παράταση» της μεταβατικής περιόδου μετά την αποχώρηση της χώρας της από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον επόμενο Μάρτιο. Αυτή η παράταση θα είναι μόνο «μια εναλλακτική λύση» αντί για τη «δικλείδα ασφαλείας» στην Ιρλανδία, εξήγησε, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν έχει δεσμευτεί» σε κάτι τέτοιο και δεν το επιθυμεί.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ και πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η παράταση «δεν μπορεί να είναι εναλλακτική λύση» στη δικλείδα που θα διασφαλίζει τα ανοιχτά σύνορα.