Κάποτε, δηλαδή πριν από πέντε μόλις χρόνια, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Podemos δήλωνε ότι η Βενεζουέλα είναι παράδειγμα δημοκρατίας, όχι μόνο για την Λατινική Αμερική, αλλά και όλη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του σε τηλεοπτικό κανάλι της χώρας: «Πρόκειται για μια από τις πλέον εδραιωμένες δημοκρατίες στον κόσμο. Πόσο τη ζηλεύω τη Βενεζουέλα. Πρέπει να είναι πολύ ενδιαφέρον να ζεις σε μια τέτοια χώρα, λαμβάνουν χώρα τόσες αλλαγές που θα μπορούσε να είναι παράδειγμα για πολλές χώρες της Ευρώπης».

Ωστόσο, από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Αυτό που κυρίως συνέβη είναι ότι η χώρα έχει προ πολλού περάσει το όριο της οικονομικής εξαθλίωσης με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της να την έχουν εγκαταλείψει, αναζητώντας καλύτερη ζωή στη Βραζιλία, την Κολομβία, τον Ισημερινό, ακόμα και την Αργεντινή. 

Όσο για τη δημοκρατία, ούτε λόγος. 

Ο ίδιος ο Πάμπλο Ιγκλέσιας αναγνωρίζει τώρα ότι στην πολιτική δεν είναι κακό να διορθώνεις τις δηλώσεις σου. «Είπα πράγματα που πλέον δεν συμμερίζομαι. Η πολιτική και οικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα είναι δυσοίωνη.»

Στις πρόσφατες εξελίξεις στη Βενεζουέλα που πλέον έχει δύο προέδρους, οι Podemos κάλεσαν την ισπανική κυβέρνηση (του σοσιαλιστική πλέον, Πέδρο Σάντσεθ) και την ΕΕ να εργαστούν από κοινού για την επίλυση της κρίσης στη χώρα της Νοτίου Αμερικής.

Ο Πέδρο Σάντσεθ, πάντως, από το Νταβός, το πήγε και ένα βήμα παρακάτω: Ζήτησε από την ΕΕ να πιέσει, ώστε να γίνουν εκλογές στη Βενεζουέλα.

Αν και οι Podemos στην ανακοίνωσή τους κράτησαν αποστάσεις από τον Μαδούρο, ο Ιγκλέσιας μίλησε ανοικτά για «πραξικόπημα» (αναφερόμενος στην κίνηση του Χουάν Γουαϊδό να ορκιστεί προσωρινός πρόεδρος), ζητώντας από την ΕΕ και την Μαδρίτη να υπερασπιστούν τη διεθνή νομιμότητα και τον διάλογο.

Δεν λείπουν και οι αναφορές στην στάση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την απόφασή του να αναγνωρίσει τον Γουαϊδό, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης. 

Στην Ισπανία είναι ήδη σε εξέλιξη κοινοβουλευτική έρευνα για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. Δεν είναι μόνο το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ) που έχει βρεθεί στο στόχαστρο με δεκάδες στελέχη του να είναι ήδη στη φυλακή, είναι και οι Podemos, που φέρονται να έχουν πάρει εκατομμύρια ευρώ από την Βενεζουέλα του Τσάβες και του Μαδούρο.

Ο ίδιος ο Ιγκλέσιας, ο οποίος κατέθεσε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αρνήθηκε κάτι τέτοιο. Επικαλέστηκε μάλιστα τις δικαστικές έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στην Ισπανία και δεν βγήκε το παραμικρό. Μάλιστα στην Επιτροπή που κατέθεσε, σχεδόν ήρθε στα χέρια με τον Λουίς Αθνάρ Φερνάντεθ, γερουσιαστή του Λαϊκού Κόμματος, ο οποίος επέμενε στις κατηγορίες του.

«Μέχρι και το κινητό σου το πλήρωνε το καθεστώς του Ιράν» είπε ο Αθνάρ, για να του απαντήσει ο Ιγκλέσιας: «Αν ήταν έτσι, θα ήμασταν ήδη φυλακή. Και στη φυλακή είναι μόνο στελέχη του Λαϊκού Κόμματος».

Πάντως, η χρηματοδότηση των Podemos είχε απασχολήσει παλαιότερα και το Κοινοβούλιο της Βενεζουέλας, αυτό που ουσιαστικά κατήργησε ο Μαδούρο, ακριβώς επειδή πέρασε στον έλεγχο της Αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με όσα είχαν καταγγελθεί, η κυβέρνηση Τσάβες είχε ενισχύσει με εκατομμύρια ευρώ το λεγόμενο Κέντρο Κοινωνικών και Πολιτικών Ερευνών (CEPS) του συνιδρυτή των Podemos, Χουάν Κάρλος Μονεδέρο, «για να προβάλλει στην Ισπανία τα επιτεύγματα του Τσαβισμού». Όλα αυτά είχαν γίνει μεταξύ 2008 και 2011, όταν ακόμα δεν υπήρχαν οι Podemos. 

Ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο αποχώρησε από το κόμμα το 2015, θεωρώντας ότι το κίνημα είχε ρίξει πολύ νερό στο κρασί του. 

Ο Μονεδέρο είχε βρεθεί και στο στόχαστρο της ισπανικής εφορίας, καθώς εκείνη τη χρονιά είχε «ξεχάσει» να δηλώσει εισόδημα 425.000 ευρώ για «συμβουλευτικές υπηρεσίες» σε κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ αυτών και της Βενεζουέλας.

Τότε, η υπόθεση είχε κλείσει με την πληρωμή προστίμων-μαμούθ 200.000 ευρώ.