Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ενέκριναν τροπολογία η οποία τους επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία του Brexit, καταφέρνοντας νέο ταπεινωτικό πλήγμα στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Η τροπολογία, που εγκρίθηκε με 329 ψήφους υπέρ έναντι 302 κατά, δίνει τη δυνατότητα στα μέλη του κοινοβουλίου να οργανώσουν σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών για τη μορφή που θα πάρει η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις επιλογές προς εξέταση συγκαταλέγονται: η παραμονή στην ενιαία αγορά· η διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος· ακόμη και η ακύρωση της αποχώρησης από την ΕΕ.

Επιτείνοντας τη δραματική ατμόσφαιρα, τρεις υφυπουργοί ανακοίνωσαν τις παραιτήσεις τους: ο Ρίτσαρντ Χάρινγκτον (Βιομηχανίας) μέσω Twitter, καθώς και ο Άλιστερ Μπερτ (Εξωτερικών) και ο Στιβ Μπράιν (Υγείας), δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή.

Ο Χάρινγκτον στηλίτευσε στην επιστολή της παραίτησής του το ότι η κυβέρνηση κατ' αυτόν «παίζει στη ρουλέτα» τις «ζωές και το βιός της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών μας» διότι δεν έχει καταφέρει να «εξασφαλίσει μια συμφωνία» αποχώρησης.

«Αυτή η τροπολογία ανατρέπει την ισορροπία μεταξύ των δημοκρατικών μας θεσμών και δημιουργεί ένα επικίνδυνο προηγούμενο με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον», ήταν η αντίδραση εκπροσώπου του υπουργείου που είναι αρμόδιο για το Brexit. Ο ίδιος προέτρεψε τη Βουλή των Κοινοτήτων να «ορίσει τα επόμενα βήματα» με «ρεαλισμό: κάθε επιλογή (...) πρέπει να είναι εφαρμόσιμη στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», υπογράμμισε.

Η έγκριση της τροπολογίας και οι νέες παραιτήσεις επιδεινώνουν την πολιτική κρίση στη Βρετανία, με την πρωθυπουργό να έχει χάσει σχεδόν κάθε εξουσία και έλεγχο επί του Brexit και να μοιάζει πιο κοντά παρά ποτέ κοντά στην πτώση.

O Νικ Μπόουλς, στέλεχος των Συντηρητικών που τάσσεται υπέρ του ηπιότερου Brexit, έκρινε ότι «329 βουλευτές ύψωσαν το ανάστημά τους» για να υπερασπιστούν «την κοινοβουλευτική δημοκρατία» και πως «τρεις ήρωες παραιτήθηκαν από την κυβέρνηση» για να πράξουν το ίδιο.

Τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων απέρριψαν παράλληλα, οριακά (314 ψήφοι υπέρ, 311 κατά) τροπολογία της Aντιπολίτευσης που απέκλειε την αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία άνευ ρητής έγκρισης του κοινοβουλίου.

Θεωρητικά, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρούσε από την ΕΕ την Παρασκευή 29η Μαρτίου, στις 23:00 [το Σάββατο 30ή Μαρτίου στις 01:00 ώρα Ελλάδας], σχεδόν τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016. Όμως, ελλείψει ψήφων για να εγκριθεί η συμφωνία για το διαζύγιο που διαπραγματεύθηκε με τις Βρυξέλλες, η Μέι αναγκάστηκε να ζητήσει αναβολή από την ΕΕ, και πλέον η ιστορική εξέλιξη αναμένεται να γίνει πραγματικότητα ως τη 12η Απριλίου το αργότερο.

Οι Βρετανοί συνεχίζουν ακόμη σήμερα να μη γνωρίζουν υπό ποιους όρους θα αποχωρήσει η χώρα τους από την ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε χθες ότι το διαζύγιο τη 12η Απριλίου χωρίς συμφωνία -άρα χωρίς μεταβατική περίοδο- είναι «ολοένα και πιο πιθανό».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ