Το νέο επεισόδιο στο σίριαλ της «εξόδου» της Βρετανίας από την ΕΕ ήρθε την Παρασκευή 5 Απριλίου. Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ζητεί και επισήμως παράταση στο «διαζύγιο» (που επρόκειτο να συμβεί στα τέλη Μαρτίου) μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η επιστολή της πρωθυπουργού (απόσπασμα στη φωτογραφία) την ώρα που ο Πολωνός πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ άφηνε να εννοηθεί ότι μπορεί να δοθεί παράταση ακόμα και για 12 ολόκληρους μήνες με το σκεπτικό, όπως ανέφερε ο Guardian, ότι δεν υπάρχει πλέον άλλη «ρεαλιστική επιλογή» μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο.

Για να δοθεί βεβαίως οποιαδήποτε παράταση, θα πρέπει να συμφωνήσουν ομόφωνα οι «27» της ΕΕ. Ακόμα και η πρόταση απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων (με οριακό αποτέλεσμα) ότι δεν πρέπει η χώρα να εγκαταλείψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία, δεν έχει καμία αξία. Οι «27» έχουν τον τελευταίο λόγο.

Υπάρχουν όμως σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα γίνει δεκτό και το νέο αίτημα της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Η ΕΕ πηγαίνει σε Ευρωεκλογές σε δύο περίπου μήνες. Από τη νέα Ευρωβουλή θα προκύψουν οι νέοι ηγέτες της Κομισιόν (στη θέση του Γιούνκερ) και του Συμβουλίου (στη θέση του Τουσκ). 

Με λίγα λόγια: Η Ευρώπη και οι ηγέτες της θα είναι αρκετά απασχολημένοι με όλο αυτό για να έχουν στο μυαλό τους και τη νέα προθεσμία της 30ής Ιουνίου για το Λονδίνο. Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις για τη σύνθεση της Ευρωβουλής δείχνει ότι η ανάδειξη των νέων επικεφαλής της Κομισιόν και του Συμβουλίου μπορεί να εξελιχθεί σε θρίλερ. 

Παραδοσιακά, το ΕΛΚ και οι Σοσιαλιστές είχαν την απόλυτη πλειοψηφία του Σώματος και αυτό δημιουργούσε μια βεβαιότητα ότι ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν ήταν προϊόν συμφωνίας των δύο αυτών πολιτικών ομάδων. Τώρα όμως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι δύο ομάδες δεν θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, ενδεχομένως λοιπόν να χρειαστεί «παζάρι» και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα πολιτικών ζυμώσεων.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει ως υποψήφιο για πρόεδρο της Κομισιόν τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ και οι Σοσιαλιστές τον Ολλανδό Φρανς Τίτερμανς.

Η νέα ημερομηνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι η 12η Απριλίου, που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να φτάσει μέχρι την 22α Μαΐου.

Πίσω στο Λονδίνο φαίνεται ότι «κάτι κινείται». Η Τερέζα Μέι έχει σειρά επαφών με όλους τους ηγέτες της Αντιπολίτευσης, κυρίως όμως με τον Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών. Η Μέι θα στείλει την Παρασκευή γραπτώς τις νέες προτάσεις της στον Κόρμπιν, αναμένοντας την τελική του τοποθέτηση.

Όμως, τόσο στους Συντηρητικούς όσο και στους Εργατικούς υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για αυτό το ξαφνικό πολιτικό φλερτ. Οι Εργατικοί στη Βουλή είναι γνωστό ότι δεν συμπαθούν ιδιαίτερα τον ηγέτη τους. Ήδη ο Κόρμπιν είδε βουλευτές του να ανεξαρτητοποιούνται, ενώ οι φωνές στο εσωτερικό του κόμματος για ένα νέο δημοψήφισμα, δυναμώνουν.

Ο Κόρμπιν, όμως, δεν είναι πολύ φανατικός με την ιδέα ενός νέου δημοψηφίσματος και ας δεσμεύθηκε σε αυτό ακόμα και το πρόσφατο συνέδριο του κόμματος.

Πλανάται επίσης και μία γενικότερη υποψία στους διαδρόμους της Βουλής των Κοινοτήτων: Ότι τα ραντεβού της Μέι γίνονται προκειμένου να τους κάνει όλους συνένοχους στην περίπτωση ενός άτακτου Brexit.

Στο στρατόπεδο των Συντηρητικών επίσης υπάρχουν αντιδράσεις. Κατ' αρχάς οι σκληροπυρηνικοί του Brexit δεν θέλουν να ακούν ούτε κουβέντα για νέα συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Και είναι λογικό (από την πλευρά τους), από τη στιγμή που απέρριψαν την υπάρχουσα.