Με δηκτικό ύφος, ο ανταποκριτής του Bloomberg στις Βρυξέλλες σχολίασε τα όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το Brexit.

«Το Brexit μπορεί ακόμα να αντιστραφεί» σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος -όπως λέει το Bloomberg- κάποτε εφάρμοσε το αντίθετο από αυτό που έβγαλε το δημοψήφισμα (σ.σ. αναφορά στο δημοψήφισμα του 2015).

«Κάτι ξέρει ο Τσίπρας από το να ακυρώνει το αποτέλεσμα δημοψηφίσματος. Ζήτησε τη λαϊκή ψήφο για τη συμφωνία που έδωσαν οι δανειστές το 2015 και έκανε εκστρατεία κατά της συμφωνίας. Κέρδισε το δημοψήφισμα για να κάνει στροφή και να δεχθεί σε μαραθώνια συνεδρίαση μια νέα συμφωνία (σ.σ. μνημόνιο)» αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο.

Σπεύδει πάντως να σημειώσει ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένου Βασιλείου, με δεδομένο ότι ο Τσίπρας είχε τη στήριξη της Αντιπολίτευσης για να περάσει το νέο μνημόνιο, κόντρα στους ίδιους τους βουλευτές του.

Αντίθετα, η Μέι δεν έχει καταφέρει ακόμα να βρει στήριξη από την Αντιπολίτευση.

Πάντως, το Bloomberg βλέπει και ένα κοινό στις δύο περιπτώσεις: Τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχει ένας μεγάλος πυρήνας οπαδών της ΕΕ και ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στους ομολόγους του ότι δεν μπορούν να αγνοηθούν οι 6 εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες που υπέγραψαν το αίτημα να αναστραφεί το Brexit.

Ειρωνικά, το πρακτορείο θυμίζει σε όσους το έχουν ξεχάσει: Στην Ελλάδα, την περίοδο του δημοψηφίσματος του 2015, οι οπαδοί της ΕΕ (του «ναι») γελοιοποιούνταν από τους οπαδούς του «όχι» (μεταξύ αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ) και αποκαλούνταν «remoaners». Με αυτή τη λέξη προσπάθησε το πρακτορείο να μεταφράσει τους χαρακτηρισμούς «φιλελέδες» και «ζεσουΐδες» που χρησιμοποιούνταν ακόμα και από στελέχη της κυβέρνησης κατά των οπαδών του «ναι».