Ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος της Παναγίας των Παρισίων με ιστορία 850 χρόνων καταστράφηκε απο μια τραγική πυρκαγιά.

Οι εικόνες από το Παρίσι προκαλούν παγκόσμια θλίψη αρχικά για την καταστροφή, για το χειρότερο σενάριο το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί η πυρκαγιά αλλά και τα τα ανυπολόγιστης αξίας κειμήλια που βρίσκονταν στο εσωτερικό του ναού.

Η πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας και είχε σαν αποτέλεσμα να προκληθούν τεράστιες καταστροφές στον καθεδρικό, προκάλεσε παγκόσμια θλίψη καθώς στο εσωτερικό του βρίσκονται αριστουργήματα της παγκόσμιας τέχνης.

Τα αγάλματα από το εσωτερικό του ναού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παναγία των Παρισίων: Η ιστορία του «καθεδρικού των καθεδρικών»

Το ακάνθινο στεφάνι

Ο πιο πολύτιμος θησαυρός της Παναγίας των Παρισίων είναι το ακάνθινο στεφάνι, το οποίο βρίσκεται στο βάθος του ναού και δεν είναι άμεσα ορατό στους επισκέπτες.

Εχει πάνω του περίπου 70 αγκάθια, περιβάλλεται από ένα χρυσό νήμα και βρίσκεται σε μια κρυστάλλινη λειψανοθήκη. Το ακάνθινο στεφάνι εκτίθεται μόνο τις Παρασκευές και τη διάρκεια της Σαρακοστής και τη Μεγάλη Παρασκευή.

Το ακάνθινο στεφάνι αγόρασε από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία ο Λουδοβίκος Θ’, ο οποίος ήθελε να εδραιώσει τη φήμη του Παρισιού ως θρησκευτικό κέντρο.

Μάλιστα, φέρεται να έβγαζε τα αγκάθια και να τα έστελνε ως δώρα σε άλλους ηγεμόνες.

Τα βιτρό της Παναγίας των Παρισίων

Τα έξοχης υαλογραφικής τέχνης βιτρό παράθυρα είναι ένα εντυπωσιακό σημείο στη Παναγία των Παρισίων, που θλίβουν οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό της.

Αρχικά, ήταν δώρο του Λουδοβίκου Θ’, δημιουργήθηκε το 1260 και είναι αφιερωμένο στη Καινή Διαθήκη. Απομακρύνθηκε από την πρόσοψη κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς οι Γάλλοι φοβήθηκαν ότι οι Γερμανοί θα βάλουν στόχο την Παναγία των Παρισίων και αποκαταστάθηκε το ‘60.

Τα ροζ βιτρό, που «αποτελούν ένα από τα σπουδαία αριστουργήματα του Χριστιανισμού», δεν είναι ακόμα γνωστό πόσο έχουν καταστραφεί.

Στο εσωτερικό της Παναγίας των Παρισίων φιλοξενούνται κειμήλια από το Βυζάντιο. Αρκετά από αυτά τοποθετήθηκαν σε ένα μεγάλο θησαυροφυλάκιο με διακόσμηση από χρυσό και πολύτιμους λίθους σε υψηλό σημείο στο βάθος της αψίδας του Ιερού της Παναγίας των Παρισίων και κάθε Μεγάλη Παρασκευή παρουσιάζονταν στους πιστούς. Ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα είναι το ακάνθινο στεφάνι του Χριστού.

Μια μικρή ξενάγηση στο ναό

Η πύλη του καθεδρικού ναού με τον τεράστιο ρόδακα προκαλεί θαυμασμό ενώ τα περίφημα γλυπτά, με αρκετά από αυτά να αναπαριστούν σκηνές της Βίβλου. Τα εξαιρετικά βιτρό στο εσωτερικό του ναού είναι τα μεγαλύτερα του κόσμου στο είδος τους ενώ τα κωδωνοστάσια επεκτείνονται στα 68 μέτρα. Μετά από την πυρκαγιά, μόνο ένα έχει διασωθεί.

Τοιχογραφία στο εσωτερικό (1648)

Τοιχογραφία στο εσωτερικό (1716)

Επίσης στο εσωτερικό υπάρχουν μεσαιωνικές τοιχογραφίες στις οποίες αναπαρίσταται ο βίος της Παρθένου, η Δευτέρα Παρουσία και η ζωή της Αγίας Άννας. Πάνω από τις τρεις πύλες του καθεδρικού ναού πύλες βρίσκεται η στοά των βασιλέων της Ιουδαίας και του Ισραήλ.

Βυζαντινά κειμήλια

Με κέντρο δράσης το ναό, συνέγραψε ο Βικτόρ Ουγκώ το γνωστό κλασσικό πλέον μυθιστόρημα με τον τίτλο «Παναγία των Παρισίων», με πρωταγωνιστή τον γνωστό σε όλους «Κουασιμόδο» που κατοικούσε στο κωδωνοστάσιο που κατέρρευσε τη Δευτέρα.

Το κεντρικό μουσικό όργανο του ναού

Πυροσβέστες, αστυνομικοί και άντρες της εκκλησίας διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να μεταφέρουν ανεκτίμητα ιστορικά αντικείμενα και θρησκευτικά κειμήλια της Παναγίας των Παρισίων.

Ο δήμαρχος του Παρισιού ευχαρίστησε μέσω Twitter γι’ αυτή την ανθρώπινη αλυσίδα που δημιουργήθηκε για να σωθούν τα αναντικατάστατα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένου του ακάνθινου στεφανιού που οι Καθολικοί πιστεύουν πως το φορούσε ο Ιησούς, πριν την σταύρωση. Στον θησαυρό της Παναγίας των Παρισίων, που σώθηκε από ολική καταστροφή, συγκαταλέγονται, ακόμη, ένα κομμάτι από τον Τίμιο Σταυρό και ένα καρφί από την σταύρωση.