Παραιτήθηκε και επίσημα η κυβέρνηση της Παλαιστίνης
<p>Έντονη η αντίδραση της Χαμάς – Νέα εντολή έλαβε ο Ράμι Χαμντάλαχ</p> <p> </p>
Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλαχ υπέβαλε σήμερα την παραίτηση της κυβέρνησης ενότητας της οποίας ηγείται, αντιμέτωπος με ένα διευρυνόμενο χάσμα ανάμεσα στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας και με την πρόκληση των μυστικών συνομιλιών που διεξάγει η Χαμάς με το Ισραήλ.
«Ο Χαμντάλαχ υπέβαλε την παραίτησή του στον Αμπάς ο οποίος του έδωσε την εντολή να σχηματίσει νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο Νιμρ Χαμάντ, πολιτικός σύμβουλος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.
Ο Χαμντάλαχ αναμένεται να αρχίσει αμέσως τις διαβουλεύσεις με όλα τα παλαιστινιακά κινήματα, περιλαμβανομένης της Χαμάς, πρόσθεσε.
Η παραίτηση αυτή επιβεβαιώνει την αδυναμία δράσης της κυβέρνησης ενότητας, η οποία σχηματίστηκε το 2014 έπειτα από χρόνια διαιρέσεων που οδήγησαν σχεδόν σε εμφύλιο πόλεμο το 2007 μεταξύ των δύο μεγάλων παλαιστινιακών ρευμάτων, της κοσμικής και μετριοπαθούς Φάταχ του Αμπάς και της Χαμάς, του ισλαμιστικού κινήματος που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Η Χαμάς δήλωσε επίσημα ότι αρνείται τη διάλυση της κυβέρνησης, στην οποία μετέχει, με μονομερή απόφαση του προέδρου Αμπάς.
«Η Χαμάς απορρίπτει κάθε μονομερή αλλαγή της κυβέρνησης χωρίς τη συγκατάθεση όλων των μερών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς, πριν από την επίσημη ανακοίνωση της παραίτησης της κυβέρνησης. Πέρα από τις διακηρύξεις αρχών, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Ζιάντ αλ-Ζάζα, άφησε την πόρτα ανοιχτή. Κάλεσε τον πρόεδρο Αμπάς να αντικαταστήσει μία κυβέρνηση –που σκοπίμως αποτελείται από τεχνοκράτες τους οποίους στηρίζουν η Φάταχ και η Χαμάς– με μία πιο πολιτική κυβέρνηση «με όλα τα εθνικά και ισλαμικά κινήματα για να αντιμετωπίσει την ισραηλινή κατοχή».
«Νομίζω πως πηγαίνουμε προς μια κυβέρνηση πολιτικών και όχι τεχνοκρατών πλέον», είπε υπό τον όρο της ανωνυμίας ένας αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ). Οι συζητήσεις στο εσωτερικό των Παλαιστινίων ανέδειξαν την ανάγκη για μία τέτοια κυβέρνηση, είπε.
Ο Ζιάντ αλ-Ζάζα άφησε να εννοηθεί ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε μία τέτοια κυβέρνηση. Θα τη συνέφερε εάν αυτή η κυβέρνηση ήταν ο συνομιλητής της διεθνούς κοινότητας. Όμως ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας αρνείται να διαπραγματευθεί με τη Χαμάς, η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ.
Η παραίτηση της κυβέρνησης επιβεβαιώνει την αδυναμία της να ασκήσει την εξουσία της στη Λωρίδα της Γάζας, όπου η Χαμάς δεν έχει δώσει καμία ένδειξη, παρά τη συμφιλίωση, ότι θέλει να παραχωρήσει στην κυβέρνηση ενότητας την εξουσία που απέκτησε με τη βία το 2007.
Στην πραγματικότητα, η Παλαιστινιακή Αρχή, το μεταβατικό όργανο που δημιουργήθηκε το 1994 έπειτα από τις συμφωνίες του Όσλο για να κυβερνήσει στο σύνολο των παλαιστινιακών εδαφών, αναγκάστηκε να περιοριστεί στο να συνεχίσει να ασκεί τη διοίκηση της Δυτικής Όχθης.
Έχοντας παραμερισθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας το καλοκαίρι του 2014, η διαμάχη ανάμεσα στην Παλαιστινιακή Αρχή, στην οποία κυριαρχεί η Φάταχ, και στη Χαμάς επανέκαμψε δριμύτερη στη συνέχεια, αναφορικά με την απουσία ανοικοδόμησης της Λωρίδας της Γάζας, ή για το κρίσιμο θέμα της ενσωμάτωσης χιλιάδων υπαλλήλων της Χαμάς και της καταβολής των μισθών τους από την κυβέρνηση.
Όμως ο πρόεδρος Αμπάς έχει θορυβηθεί ιδιαίτερα από τις έμμεσες επαφές που έχει η Χαμάς, παρακάμπτοντας την Παλαιστινιακή Αρχή, με τον ισραηλινό εχθρό, στην προσπάθεια να επιτευχθεί μία βιώσιμη εκεχειρία στη λωρίδα της Γάζας.
Επαφές έχουν λάβει χώρα με άραβες και ευρωπαίους μεσολαβητές που προσπαθούν να σταθεροποιήσουν την άτυπη εκεχειρία με την οποία τελείωσε ο πόλεμος το 2014, ανέφεραν χθες πηγές της Χαμάς.
Αν η Παλαιστινιακή Αρχή δεχόταν ότι υπάρχει πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στη Χαμάς και στο Ισραήλ, «ολόκληρη η ιδέα [της ύπαρξης] ενός παλαιστινιακού κράτους θα εξαφανιζόταν πλήρως», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΟΑΠ.