Marketwatch: Η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει την Ελλάδα στην οικογένεια
<p>"Δεν έχει σημασία η δυσκολία. Απλά πρέπει να γίνει"</p>
Ο δημοσιογράφος Matthew Lynn του MarketWatch, αναλύει τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη ενώ εξηγεί και τις "κακές" συνέπειες ενός ενδεχόμενου Grexit για την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο Lynn παρομοιάζει αρχικά την Ευρώπη σαν μία οικογένεια ανθρώπων που ακόμα και ο πιο έμπειρος ψυχολόγος θα τους ζητούσε να απομακρυνθούν μεταξύ τους αφού δεν μπορούν να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια στέγη.
"Και όμως! Η Ευρώπη δεν πρόκειται να διώξει τους Έλληνες από το ''κλαμπ". Οι προθεσμίες θα έρχονται και θα παρέρχονται και οι διαμάχες θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αλλά αυτό που οι επενδυτές πρέπει να καταλάβουν είναι ότι η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να αφήσει μια χώρα να φύγει από το ευρώ. Γιατί; Επειδή αυτό θα άλλαζε την ένωση για πάντα κι όχι προς το καλύτερο. Όσο άσχημα κι αν πάνε τα πράγματα πάντα μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός" γράφει ο δημοσιογράφος.
"Τις τελευταίες μέρες το ελληνικό δράμα έχει κορυφωθεί. Το περασμένο σαββατοκύριακο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος προσπαθεί να επιτύχει έναν συμβιβασμό, κατηγόρησε τον Τσίπρα ότι αθέτησε την υπόσχεση του. Ο Γιούνκερ είπε συγκεκριμένα ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα με τον Αλέξη γιατί είναι φίλος του. Αλλά ειλικρινά για να διατηρηθεί η φιλία τους θα πρέπει να τηρηθούν κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες. Για να πάρει την απάντηση από τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος δήλωσε ότι η μη επίτευξη συμφωνίας, θα καταστρέψει ολόκληρο το οικοδόμημα και το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, θα είναι τεράστιο."
Όπως λέει, υπάρχουν δύο παράγοντες που κρατούν την Ελλάδα στο κοινό νόμισμα. Ο πρώτος είναι ότι η Ευρωζώνη δεν αποτελεί μόνο μια οικονομική συμφωνία αλλά ειναι και μια οικογένεια. Εαν η Ελλάδα φύγει αυτό θα αλλάξει την φύση της Ευρωζώνης για πάντα. Δεν θα είναι πια μια κοινότητα κρατών που έχουν ''παρκάρει'' τα περιουσιακά τους στοιχεία όλα μαζί αλλά ένα καθεστώς ανταλλαγής, σαν κι αυτό που έχει αποτύχει τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν.
"Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια θα βοηθούσαν το Τέξας σε μια αντίστοιχη κρίση, παρά την γκρίνια που θα υπηρχε. Το Λονδίνο και το Μάντσεστερ θα βοηθούσε την Ουαλία εάν χρειαζόταν. Εάν τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης δεν είναι διατεθειμένα να βοηθήσουν το ένα το άλλο όταν τα πράγματα είναι άσχημα, τότε η ζώνη θα γίνει ακόμα πιο χαλαρή και πιο πιθανό να αποτύχει μακροπρόθεσμα" γράφει ο Lynn.
Η Ε.Ε. θα καταβαλλόταν από αμφιβολίες και τύψεις για αυτό που θα έκανε στην Ελλάδα για χρόνια, ακόμα και για δεκαετίες, υποστηρίζει.
Ο δεύτερος παραγοντας είναι φυσικά ο κίνδυνος μετάδοσης. Παρά τα δίχτυα ασφαλείας κανείς δεν ξέρει στ' αλήθεια ποιες θα ήταν οι συνέπειες εάν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρωζώνη. Η χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν μια οικονομική αποτυχία της τάξης της καταρρευσης της Lehman Brothers, μιας και παρά το γεγονός ότι η χώρα αναλογεί στο 3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ κανείς δεν ξέρει ακριβώς πού ακριβώς βρίσκεται διασκορπισμένο το χρέος.
Ο δημοσιογράφος καταλήγει λέγοντας: "Η Ευρωζώνη είναι μια δυσλειτουργική οικογένεια που τα μέλη της έχουν πολύ λίγα κοινά μεταξύ τους. Αλλά όπως ξέρουμε πολλοί, από προσωπική πείρα, ακόμα και οι πιο δυσλειτουργικές οικογένειες μπορούν να μείνουν μαζί για πολύ καιρό. Το τέλος θα έρθει κάποια στιγμή. Αλλά ακόμα είναι μακριά και μέχρι να ερθει κοντά, οι επενδυτές μπορούν να αγνοούν τη φασαρία"