Έτινγκερ: Το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι
<p>Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt ο Έτινγκερ επεσήμανε ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ για την παροχή νέας βοήθειας είναι σωστές» και τόνισε ότι «το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι».</p>
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Ψηφιακή Οικονομία Γκίντερ Έτινγκερ υποστήριξε τις διαπραγματεύσεις για την παροχή ενός τρίτου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα, καθώς έκρινε ότι αποτελούν μια «νέα ευκαιρία», όμως τάχθηκε κατά μιας απομείωσης του ελληνικού χρέους.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Hamburger Abendblatt ο Έτινγκερ επεσήμανε ότι «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ για την παροχή νέας βοήθειας είναι σωστές» και τόνισε ότι «το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι».
«Τα συμφέροντα των πιστωτών και των πολιτών της Ελλάδας εξισορροπούνται. Η παροχή χρημάτων στην Ελλάδα είναι σημαντική ώστε η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Όμως δεν θα πρέπει να υπάρξει απομείωση του χρέους της. Θα πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα με χρήματα και να της δώσουμε μεγάλο χρονικό περιθώριο για να μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της», υποστήριξε ο Γερμανός επίτροπος.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι «καλό που το Grexit έχει φύγει από το τραπέζι. Είναι κατανοητό το γεγονός ότι κάποιοι εξέτασαν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Θα πρέπει όμως να σεβαστούμε το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν επιθυμούν το Grexit. Με το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα προχωρά στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Με αυτό τον τρόπο πρέπει να τελειώσει η συζήτηση περί Grexit. Η χώρα παραμένει στην ευρωζώνη».
Πάντως ο Έτινγκερ τόνισε ότι πλέον η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να καταστήσει τη χώρα ελκυστική στους επενδυτές.
Όταν ρωτήθηκε αν η Γερμανία έχει πρόβλημα με την εικόνα της, καθώς με την ελληνική κρίση έχει αναβιώσει η εικόνα του «κακού Γερμανού», ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε ότι «άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία ή η Σλοβακία υιοθέτησαν πιο σκληρούς τόνους απέναντι στην Αθήνα».
«Μόνο εξαιτίας του μεγέθους της η Γερμανία συνεισφέρει περισσότερο στα δάνεια προς την Ελλάδα και με αυτό τον τρόπο κερδίζει περισσότερο βάρος η γερμανική άποψη. Όμως η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι οι κακοί Γερμανοί. Στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τέθηκαν σκληροί, αλλά δίκαιοι όροι για την παροχή περαιτέρω βοήθειας», εξήγησε ο Έτινγκερ.