Η Ελλάδα θα ''σωθεί'' αν λιώσουν οι πάγοι; (ΦΩΤΟ)
Δείτε πως διαμορφώνεται ο παγκόσμιος χάρτης σε ενδεχόμενο λιώσιμο των πάγων
Η συνεχής αύξηση της θερμοκρασίας είναι ένα από τα πιο ανησυχητικά φαινόμενα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα του πλανήτη. Το λιώσιμο των πάγων, ως φυσικό αποτέλεσμα της, αποτελεί ένα από τους μεγαλύτερους φόβους των ειδικών, καθώς πέρα από τις κλιματικές αλλαγές που θα υποστεί ο πλανήτης, η μετατροπή του πάγου σε νερό είναι ικανή να βυθίσει ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη.
Σύμφωνα με το National Geographic, αυτή τη στιγμή στη Γη υπάρχουν πέντε εκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα πάγου. Αν λοιπόν όλος αυτός ο τεράστιος όγκος λιώσει, η στάθμη του νερού στον πλανήτη προβλέπεται να ανέβει κατά 65 μέτρα, γεγονός καταστροφικό για πολλές πόλεις, αλλά και για ολόκληρες χώρες που πρόκειται να «χαθούν» από προσώπου Γης.
Το περιοδικό χρησιμοποίησε όλα τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα και εκτιμήσεις για να προσομοιώσει το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση που όλοι οι πάγοι λιώσουν και δημιούργησε μια σειρά από χάρτες των ηπείρων της Γης. Στους χάρτες αυτούς φαίνονται τα εφιαλτικά αποτελέσματα που θα είχε ένα τέτοιο σενάριο, αφού το μέγεθος της χερσαίας έκτασης που θα καταποντιζόταν κάτω από τη θάλασσα είναι τεράστιο.
Παρατηρώντας τους χάρτες βλέπουμε μια... διαφορετική Ευρώπη, χωρίς το Λονδίνο και τη Βενετία αλλά και με μια τεράστια έκταση της Βόρειας Ευρώπης βυθισμένη κάτω από το νερό.
Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, το Σαν Φρανσίσκο φαίνεται να μετατρέπεται σε σύμπλεγμα νησιών, ενώ ολόκληρη η ανατολική ακτή των Η.Π.Α εξαφανίζεται από το χάρτη.
Η Ελλάδα ωστόσο μάλλον δεν επηρεάζεται τόσο από το ενδεχόμενο λιώσιμο των πάγων. Για την ακρίβεια, οι μόνες απώλειες που φαίνονται είναι κάποια νησιά του ανατολικού Αιγαίου και ένα ελάχιστο κομμάτι της Κρήτης.
Βέβαια,το σενάριο αυτό είναι εντελώς υποθετικό καθώς οι μελέτες των επιστημόνων δείχνουν ότι το μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να λιώσουν όλοι οι πάγοι είναι κοντά στα πέντε χιλιάδες χρόνια.
Δείτε τους χάρτες του National Geographic: