Ποιοι είναι οι 20 φορολογικοί παράδεισοι
Ποιες χώρες αρνούνται να συνεργαστούν σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ
Μετά από τρία χρόνια που διήρκεσε η έρευνα του Παγκόσμιου Φορολογικού Φόρουμ, υπό την αιγίδα του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) και πέρασαν από το μικροσκόπιο του περισσότερα από 100 κράτη διαπιστώθηκε πως 20 χώρις παραμένουν φορολογικοί παράδεισοι για όσους θέλουν να κρύψουν «μαύρο» χρήμα.
Μάλιστα ανάμεσα σε αυτά τα κράτη τέσσερα το Λουξεμβούργο, η Κύπρος, οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και οι Σεϋχέλλες εξακολουθούν να αρνούνται να εφαρμόσουν τους κανόνες του ΟΟΣΑ όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών για φορολογικούς σκοπούς.
Οπως γράφουν και τα ΝΕΑ: Λουξεμβούργο, Κύπρος, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι και Σεϋχέλλες αρνούνται στην πράξη, παρά τις δεσμεύσεις τους και την προσαρμογή της νομοθεσίας τους, την ανταλλαγή πληροφοριών με τη Δικαιοσύνη ή τις Αρχές ξένων χωρών σε περιπτώσεις φορολογικών ερευνών. Ακόμα δύο χώρες κρίθηκαν μερικώς μόνο συνεπείς προς τα στάνταρ του ΟΟΣΑ - είναι η Αυστρία και η Τουρκία.
Πριν ακόμα από τη σύνοδο της Τζακάρτας, όμως, το Παγκόσμιο Φόρουμ είχε ήδη δείξει με το δάκτυλο 14 άλλες χώρες που δεν έχουν ακόμα προσαρμόσει τη νομοθεσία τους ώστε να είναι σε θέση να ανταλλάσσουν πληροφορίες
Η μαύρη λίστα του ΟΟΣΑ
Λουξεμβούργο
Κύπρος
Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι
Σεϋχέλλες
Ελβετία
Αυστρία
Τουρκία
Λίβανος
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Παναμάς
Γουατεμάλα
Μπρουνέι
Μποτσουάνα
Λιβερία
Δομινικανή Δημοκρατία
Τρινιντάντ και Τομπάγκο
Νησιά Μάρσαλ
Βανουάτου
Ναούρου
Νίουε