Ενδιαφέρον, και μάλιστα έντονο, για την απόκτηση μεταχειρισμένων Γερμανικών μαχητικών αεροσκαφών από τη Luftwaffe, έχει εκδηλώσει η γειτονική μας Αλβανία, για την ενίσχυση της σε εμβρυώδη κατάσταση ευρισκόμενης Πολεμικής της Αεροπορίας, η οποία μάλιστα στην προσπάθειά της αυτή φαίνεται να έχει την έμμεση, αλλά ουσιαστική, αρωγή και της Τουρκίας! 

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ειδικής ιστοσελίδος  defencenet.gr, πρόκειται για 12 (ή για 14 κατ’ άλλες πηγές) αναβαθμισμένα Γερμανικά μαχητικά τύπου F-4F ICE Phantom II, καθώς και 6-8 ακόμα που θα χρησιμοποιηθούν ως πηγή ανταλλακτικών των πρώτων και τα οποία η Πολεμική Αεροπορία (Luftwaffe) της Ομοσπονδιακής Γερμανίας έχει αποσύρει επισήμως από τον Ιούνιο του 2013 και αναζητεί αγοραστές την παρούσα χρονική συγκυρία. Τα συγκεκριμένα αεροσκάφη επιχειρούσαν με την 71η Πτέρυγα Μάχης της Luftwaffe (JG-71 “Richthofen”) και αποσύρθηκαν επίσημα στις 29 Ιουνίου, στο πλαίσιο της επιχειρησιακής χρησιμοποιήσεως από όλη την Πτέρυγα των σύγχρονων ευρωπαϊκών μαχητικών EF-2000 Eurofighter. Σύμφωνα με τη Γερμανική Αεροπορία 12 από αυτά είναι σε επιχειρησιακή κατάσταση και 8 μπορούν να δοθούν για ανταλλακτικά. Πριν από το Αλβανικό αίτημα, η Γερμανία είχε προσεγγίσει – σύμφωνα πάντα με την ελληνική ιστοσελίδα – την Πολεμική Αεροπορία για την προμήθειά τους, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ανταλλακτικών, αλλά η Ελληνική πλευρά δεν προχώρησε τις διαπραγματεύσεις για (προφανείς) οικονομικούς λόγους. Τότε ήλθε και το αίτημα της Αλβανίας, η οποία δεν διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη, παρά μόνο μερικά (13 συνολικώς) ελικόπτερα πέντε διαφορετικών τύπων!

Αν τελικά υλοποιηθεί η πρόθεση της Αλβανικής κυβερνήσεως, αν και αριθμητικά δεν θα αντιπροσωπεύουν κάποια απειλή για την ΠΑ, εντούτοις θα πρέπει να συνυπολογιστεί πολύ σοβαρά και ο παράγων Τουρκία, που κρύβεται από πίσω, ο ρόλος της οποίας τώρα φαίνεται πως αποκαλύπτεται σε όλο του το μεγαλείο!

Και αυτό γιατί στις 26 Οκτωβρίου, η Αλβανική κυβέρνηση ενέκρινε την νέα αμυντική/οικονομική συμφωνία συνεργασίας με την Τουρκία, στους όρους της οποίας – όπως οι αναγνώστες της ιστοσελίδος μας είχαν ενημερωθεί εγκαίρως τότε - περιλαμβάνεται και ο εκσυγχρονισμός από το Τουρκικό ΥΠΑΜ του στρατιωτικού αεροδρομίου της Κούτσοβας, ενός από τα τρία εν ενεργεία επιχειρησιακά στρατιωτικά αεροδρόμια της Αλβανίας, που βρίσκεται στο κέντρο προς το νότιο τμήμα της χώρας. Σε μυστικό πρωτόκολλο της συμφωνίας, που δεν κατατέθηκε στην Αλβανική Βουλή, προβλέπεται η χρήση του αεροδρομίου και από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. 

Αναφορικά με το θέμα της αποκτήσεως των Γερμανικών Phantom από την Αλβανία, τα δύο θέματα σχετίζονται άμεσα, αφού με κέντρο τη συγκεκριμένη βάση η Τουρκία μπορεί να αναλάβει την υποστήριξη των αεροσκαφών, την εκπαίδευση των πιλότων, και βεβαίως, τουλάχιστον στα αρχικά στάδια μπορούμε να δούμε τα αεροσκάφη αυτά να πετούν και με Τούρκους πιλότους ως «εκπαιδευτές»!

Λ.Σ.Μ.