Τηλεκατευθυνόμενος στόχος χτύπησε Αμερικανικό καταδρομικό σε γυμνάσια
Δύο τραυματίες από εγκαύματα
Ένα παρ ολίγο σοβαρό συμβάν, με απρόσμενη εξέλιξη, συνέβη πριν από μερικές ημέρες σε ένα από τα πιο σύγχρονα πολεμικά πλοία του Αμερικανικού στόλου, το πυραυλοφόρο καταδρομικό USS Chancellorsville (CG-62), κλάσεως Ticonderoga, όταν από αστοχία του συστήματος, το χτύπησε δίκην εχθρικού βλήματος, ένα μη επανδρομένο αεροπορικό όχημα (UAV)-στόχος που είχε εκτοξευτεί προκειμένου να βληθεί εναντίον του ένα βλήμα από το καταδρομικό. Κάτι όμως δεν πήγε σύμφωνα με τον προγραμματισμό με αποτέλεσμα το UAV-στόχος να «ξεφύγει» του εγκλωβισμού και να πλήξει με δύναμη την υπερκατασκευή του καταδρομικού με αποτέλεσμα των ελαφρύ ευτυχώς τραυματισμό από εγκαύματα δύο μελών του πληρώματος του Αμερικανικού πολεμικού.
Το ατύχημα συνέβη πριν μερικές ημέρες, στις 16 Νοεμβρίου, και πρόσφατα έγινε γνωστός ο λόγος, που οφειλόταν «σε αστοχία του συστήματος ελέγχου χειρισμού του τηλεκατευθυνόμενου στόχου», σύμφωνα με την ανεπίσημη πρώτη εκδοχή του Αμερικανικού Ναυτικού, που είχε ως αποτέλεσμα την συντριβή του ιπτάμενου στόχου στην υπερκατασκευή του καταδρομικού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Αμερικανικού Ναυτικού, το συμβάν πραγματοποιήθηκε στις 01.25 (τοπική ώρα) στο πεδίο βολής Point Mugu, στ ανοιχτά της Καλιφόρνια, στη διάρκεια δοκιμών ελέγχου οπλικών συστημάτων και πιστοποιήσεως του συστήματος μάχης Aegis, που φέρει το καταδρομικό. Ο τηλεχειριζόμενος (υποηχητικός) στόχος, τύπου BQM-74 Chukar, που εδώ και δεκαετίες χρησιμοποιείται από το Αμερικανικό Ναυτικό, προσομοιώντας «εχθρικό» κατευθυνόμενο βλήμα επιφανείας-επιφανείας ή μαχητικό αεροσκάφος, διαπέρασε την αντιαεροπορική/αντιβαλλιστική άμυνα του πλοίου και προσέκρουσε στην υπερκατασκευή του, δίπλα ακριβώς από το Κέντρο Πληροφοριών Μάχης, την «καρδιά» δηλαδή ολοκλήρου του συστήματος μάχης του καταδρομικού, προκαλώντας οπή διαμέτρου 1 μέτρου επί 1,2 μέτρου. Αμέσως μετά το συμβάν το USS Chancellorsville επέστρεψε εσπευσμένα στη μεγάλη ναυτική βάση του Αμερικανικού Στόλου στο San Diego για την επιδιόρθωση των ζημιών.
Λ.Σ.Μ.