Σίγουρα κάθε συνέντευξη της γενικής διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ αποτελεί είδηση για τα οικονομικά πρακτορεία. Όμως η συνέντευξή της στην El Pais αίσθηση προκάλεσε όχι κάποια οικονομική ανάλυση ή κάποιο συμπέρασμα για την Ελλάδα, αλλά η παραδοχή της πως δεν θα πήγαινε διακοπές με την Γερμανίδα καγκελάριο, ’νγκελα Μέρκελ. 

Όπως σημείωσε η σχέση τους με την Μέρκελ είναι μεν επαγγελματική και φιλική, ωστόσο δεν θα πήγαινε ποτέ διακοπές μαζί της, καθώς στην Μέρκελ αρέσει το βουνό, ενώ στην ίδια η θάλασσα.

Η άρνησή της να απαντήσει στο ερώτημα για το ποιες είναι οι σχέσεις της με τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, τροφοδότησε τις φήμες ότι καλοβλέπει την υποψηφιότητα για την γαλλική προεδρία. Επίσης «ουδέν σχόλιο» για το σκάνδαλο Tapie, στο οποίο ενεπλάκη ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας.

Στα οικονομικά θέματα, η Λαγκάρντ εξέφρασε την άποψη πως η δημοσιονομική πειθαρχία και η οικονομική ανάπτυξη δεν είναι ασύμβατες έννοιες, ενώ διευκρίνισε ότι μπορεί κανείς να είναι οικονομικά υγιής και να στέλνει τα κατάλληλα μηνύματα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ταυτόχρονα να λαμβάνει μέτρα που ευνοούν την ανάπτυξη και βοηθούν τα πιο αδύναμα στρώματα.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ εκτιμά ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο οποίος τις τελευταίες τρεις δεκαετίες ξέφυγε από τον έλεγχο, πρέπει να χρηματοδοτήσει εκ νέου την πραγματική οικονομία, τους ανθρώπους που δουλεύουν και παράγουν αξία, ενώ οι τράπεζες πρέπει να τελούν υπό έλεγχο. 

Παράλληλα, εκτιμά ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση του φαινομένου των φορολογικών παραδείσων, ωστόσο υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος. Παραδέχεται επίσης, ότι μέσα από την κρίση, αυξήθηκαν οι ανισότητες. Όσον αφορά την κριτική που δέχεται το ΔΝΤ για τον ρόλο του και τις ευθύνες του στην κρίση, η αξιωματούχος του Ταμείου απαντά:

«Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός πως όταν μας καλούν σε μια χώρα, είναι γιατί η χώρα αυτή έχει βρεθεί σε μια δύσκολη κατάσταση και δεν μπορεί να απευθυνθεί στις αγορές επειδή δεν έλαβε τις σωστές αποφάσεις όταν έπρεπε. Φτάνουμε έτσι την πιο δύσκολη στιγμή, όταν οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να θέσουν σε ισχύ τις μεταρρυθμίσεις. Και είμαστε τα κακά παιδιά, επειδή λέμε, "κοιτάξτε, δεν μπορείτε να κυβερνάτε μια χώρα με έλλειμμα 10%, δεν μπορείτε να έχετε μια ταχεία ανάπτυξη με ένα μεγάλο χρέος στην πλάτη και δεν μπορείτε να συνεχίσετε να προστατεύετε ορισμένα άτομα εις βάρος άλλων. Πρέπει να κάνετε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις". Αυτό ακριβώς όμως πρέπει να γίνει», προσθέτει η Λαγκάρντ.