Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα προφυλακτικού και οι επιστήμονες του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (ΚΕΣΑΥ) δίνουν μαθήματα σωστής χρήσης ώστε να μην μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία μας.

Οι επιστήμονες περιγράφουν με λεπτομέρειες τα πιο συνηθισμένα λάθη που συμβαίνουν κατά την χρήση των προφυλακτικών.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσαν στην δημοσιότητα ένας στους δυο το τοποθετεί αφού αρχίσει η σεξουαλική πράξη, ένας στους τρεις το αφαιρεί πριν ολοκληρωθεί η σεξουαλική πράξη ή το γυρνάει ανάποδα και το χρησιμοποιεί ξανά. Έτσι δεν έχουν καμία προφύλαξη.

Επίσης ένας στους πέντε άνδρες:

-Ανοίγει το προφυλακτικό με αιχμηρό αντικείμενο με κίνδυνο να το τρυπήσει ενώ η σωστή κίνηση είναι να το ανοίξουμε με τα χέρια.

-Δεν ξετυλίγει πλήρως το προφυλακτικό. Έτσι δεν προστατεύεται ο ίδιος και το ταίρι του από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, καθώς ανταλλαγή σωματικών υγρών συμβαίνει καθ' όλη τη διάρκεια του σεξ και όχι μόνο κατά την εκσπερμάτωση.

-Ξετυλίγει το προφυλακτικό πριν το τοποθετήσει, αντί να το ξετυλίγει επάνω του, ή δεν βγάζει τον αέρα από μέσα. Έτσι συχνά το προφυλακτικό σπάει κατά τη διάρκεια της πράξης αφού δεν υπάρχει χώρος στην άκρη του για να χωρέσει το σπέρμα.

 Δυστυχώς, η προστασία που παρέχει το προφυλακτικό φαίνεται πως δεν αρκεί για να κινητοποιήσει τους άντρες ώστε να το χρησιμοποιούν συστηματικά.

 Ο κύριος λόγος είναι ότι σε κάποιους άντρες η χρήση του προφυλακτικού δημιουργεί άμεσα προβλήματα που ίσως εκτιμώνται ως πιο σημαντικά συγκριτικά με τις προστατευτικές του ιδιότητες.

 Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα που κοινοποιήθηκαν από το ΚΕΣΑΥ, ένας στους τρεις άνδρες έχει να αναφέρει τουλάχιστον μία εμπειρία απώλειας στύσης που σχετίζεται με τη χρήση του προφυλακτικού.

 Ιδιαίτερα οι νέοι 18-35 ετών, όταν χάνουν τη στύση τους με τη χρήση του προφυλακτικού είτε βγάζουν το προφυλακτικό πριν από την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής, είτε αποφεύγουν τη χρήση του την επόμενη φορά. Το αποτέλεσμα, είναι να μην προστατεύονται ούτε αυτοί, ούτε οι σύντροφοί τους.

 Στο πλαίσιο επίσης της σωστής διαπαιδαγώγησης, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) θα μοιράσει δωρεάν προφυλακτικά σε περιοχές όπου συχνάζει η νεολαία (Γκάζι, Μοναστηράκι).