Αποκαλυπτική είναι η δημοσκόπηση της MRB για το ινστιτούτο Κόνραντ Αντενάουερ καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η άποψη που έχουν οι Έλληνες πολίτες για την ΕΕ είναι αντιφατική. Όπως αποκαλύπτει η έρευνα το 64,1% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα ωφελήθηκε από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν και καταλαμβάνει χαμηλή θέση όσον αφορά την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Σύμφωνα με την έρευνα, οι Έλληνες εμπιστεύονται κατά σειρά προτίμησης την οικογένεια, τις ένοπλες δυνάμεις και την εκκλησία, τα πανεπιστήμια και τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έναντι θεσμών όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η ΕΕ.


Παράλληλα οι Έλληνες αισθάνονται εγκλωβισμένοι στο ευρώ και εκτιμούν ότι η Ε.Ε. κινείται στη λάθος κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή, όμως, θεωρούν ότι οι ωφέλειες για τη χώρα από την ένταξη στην Ε.Ε. υπερτερούν των απωλειών και σκοπεύουν να προσέλθουν στις ευρωπαϊκές κάλπες σε ποσοστό 77%.

Επίσης, η ομαλοποίηση στη σχέση της Ελλάδας με την Ε.Ε. οδηγεί σε σταθερή άμβλυνση των αρνητικών τοποθετήσεων των πολιτών προς την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας αλλά και αντίστοιχα τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη στο ευρώ και κατά πόσο οι πολίτες θέλουν να παραμείνουμε, το 35,7% απάντησε ότι ήταν σωστή η απόφαση ένταξης ενώ ποσοστό 43,7% θεωρεί ότι έχουμε εγκλωβιστεί στο ευρώ.


Στην ερώτηση «με ποια λέξη θα χαρακτηρίζατε σήμερα την Ε.Ε.» μεταξύ των απαντήσεων υπερισχύει η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών και η επιβολή του ισχυρότερου και ακολουθεί η υπερβολική παρέμβαση στη διακυβέρνηση των χωρών-μελών. Στα θετικά της Ε.Ε. οι ερωτηθέντες καταγράφουν την ελευθερία μετακίνησης επιχειρήσεων, προσώπων και επαγγελμάτων, την ειρήνη μεταξύ των κρατών και τη σταθερή οικονομική πολιτική. Συνολικά ωστόσο, οι αρνητικές αναφορές ξεπερνούν τις θετικές με ποσοστό 65,8% έναντι 59,7%.