Την απαλλαγή του συνόλου των κατηγορούμενων στο σκάνδαλο για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens για το αδίκημα της δωροδοκίας, λόγω παραγραφής, ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά προχώρησε σήμερα σε νέα, συμπληρωματική, αγόρευση μετά τις αλλαγές που επέφερε ο νέος Ποινικός Κώδικας.

Ωστόσο, η κυρία Σκεπαρνιά ζήτησε την ενοχή των 22 κατηγορουμένων εκ των 54 που κάθονται στο εδώλιο για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) κατ' επάγγελμα. Μεταξύ αυτών οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλλας, Πρόδρομος Μαυρίδης, Αλέξανδρος Αθανασιάδης, Γιώργος Σκαρπέλης και τα τραπεζικά στελέχη Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσης, η κ. Σκεπαρνιά επισήμανε πως η αξιόποινη πράξη της δωροδοκίας υπαλλήλου έχει παραγραφεί, καθώς ο υπάλληλος του ΟΤΕ δεν είναι πλέον δημόσιος υπάλληλος.

Βέβαια, κατά την εισαγγελέα οι πράξεις των κατηγορουμένων (δωροδοκία) «δεν κατέστησαν ανέγκλητες γιατί συνιστούν αδίκημα στον ιδιωτικό τομέα. Η συμπεριφορά τους ήταν και πριν αξιόποινη, μέχρι και σήμερα».

Αιχμές

Η εισαγγελέας, ωστόσο, άφησε και αιχμές σε βάρος του νομοθέτη , ο οποίος, όπως είπε, μετέτρεψε σε πλημμέλημα την πράξη της ενεργητικής δωροδοκίας (σ.σ δηλαδή των στελεχών της Siemens) «αν και είναι ο ισχυρός κρίκος της αλυσίδας διαφθοράς, όπως των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών για να εκμαυλίζουν υπαλλήλους».

Ωστόσο κατά την κ. Σκεπαρνιά οι κατηγορούμενοι εάν και τέλεσαν την πράξη της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα, έχει υποπέσει και αυτή, σε παραγραφή λόγω παύσης ποινικής δίωξης, με αποτέλεσμα να ζητήσει την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων υπαλλήλων του ΟΤΕ και στελεχών της Siemens, Ελλήνων και Γερμανών.

Για Θεόδωρο Τσουκάτο

Όσον αφορά τον Θεόδωρο Τσουκάτο, η εισαγγελέας υποστήριξε ότι δεν αποδείχθηκε ότι τέλεσε το αδίκημα της συνέργειας σε δωροδοκία υπαλλήλων του ΟΤΕ καθώς κατά την κρίση της, «η τελική κατάληξη των χρημάτων ήταν ή ο ίδιος ή άλλο τρίτο πρόσωπο», καθώς δεν αποδείχθηκε ότι τα χρήματα κατέληξαν είτε σε υπαλλήλους του ΟΤΕ ή στα ταμεία του κόμματος, όπως ο ίδιος υποστηρίζει. Ως εκ τούτου το αδίκημα σε βάρος του έχει παραγραφεί είπε η εισαγγελέας.

Από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης πάντως υποστηρίζεται πως η δωροδοκία στον ιδιωτικό τομέα για την οποία η κ. Σκεπαρνιά υποστήριξε ότι υφίσταται στην προκειμένη περίπτωση, ως αδίκημα εάν και παραγεγραμμένο, θεσμοθετήθηκε το 2007, ενώ οι πράξεις που αποδίδονται στους κατηγορουμένους κατά το κατηγορητήριο εκτίνονται μέχρι το 2005.